АРТ ДЖУНГЛА


Изгубената Беломорска Тракия – завръщане и реконструкция

0 6355 01.08.2018
Изгубената Беломорска Тракия – завръщане и реконструкция
lostbulgaria.com

Въпросът с иззети от България земи по време на войните от началото на миналия век остава актуален и значим. Особено много в Западна (Беломорска) Тракия, където следите от някогашните процъфтяващи български поселения са почти заличени.


В този смисъл книгата на Димитър Шалапатов  за  БЪЛГАРСКИТЕ ХРИСТИЯНСКИ СЕЛИЩА В ИЗТОЧНА ТРАКИЯ, член на ръководството на Тракийските дружества в България и председател на организацията в Хасково, е изключително ценно свидетелство и реконструкция на българското присъствие в Западна Тракия.

 

Скрупульозно, добросъвестно и педантично авторът изброява стотици български селища, посочва водещите фигури в тях – учители, свещеници, замогнали се от труда си стопани, участници в революционните движения и жертви на жестоките погроми; това е книга-памет, възстановяваща и възвръщаща историческата правда. Един вид мемориал за благоденстващи българи, които вследствие историческите превратности се превръщат в бежанци, загубили не само дом и имот, а много често и най-близките си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама