ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 14 октомври

0 3927 13.10.2009
Пресата на 14 октомври

Вестниците пишат за това, че Красьо си купил лукс жилище в София; че за първи път сгащиха съдия с рушвет; за Борисов и ефектът на директното говорене.



ДПС издирва съдия да го отзове, информира Дневен Труд.


След гръмкия скандал с Красьо Черничкия един от Висшия съдебен съвет (ВСС) - Стойко Стоев, дава оставка. “Няма да позволя името ми да хвърля сянка върху съвета”, обяви Стоев. Той е сред тримата от ВСС, засечени в разговори с “кадровика” в сянка Черничкия. Но колегата му Иван Димов, също уличен в не един и два контакта със скандалния плевенчанин, няма намерение за оставка. В момента Димов е в Лондон като шеф на международната комисия на ВСС. А от ДПС го издирват, за да го “уволнят”, научи “Труд”. Партията на Доган издигна Димов за член на съдебния съвет от парламентарната квота. По закон депутатите могат да поискат предсрочно освобождаване на своите избраници. Третият от ВСС Пламен Стоилов веднъж е бил набиран от Черничкия, но не е говорил с него и не го познава.

Красьо си купи лукс жилище в София, добавя Дневен Труд.

С нов луксозен апартамент с площ 185 кв. м на престижния бул. “България” в София се е сдобил Красьо Черничкия. Соченият за съдебен кадровик в сянка 27-годишен Красимир Георгиев от Плевен всъщност е купил почти целия панорамен 10-и етаж на супермодерна сграда от стъкло. Специално по поръчка на Красьо етажът конструктивно е прекроен, за да се обединят две жилища в едно. Красьо купил софийския си палат от други двама плевенчани през 2007 г. По данъчна оценка той струва 137 714 лв., но Красьо теглил банков кредит от 200 000 евро. Даден му е срещу ипотека на въпросното луксозно жилище. Любопитно е, че като “съдебен кадровик” той изисква точно същата сума - 200 000 евро, за да уреди желаещ за висок съдебен пост във Висшия съдебен съвет.

За първи път сгащиха съдия с рушвет - 24 бона, съобщава 24 часа.

За първи път в най-новата ни история бе заловен съдия с подкуп. Магистратът от окръжния съд в Кюстендил Юрий Маринов бе арестуван във вторник при акция на Софийската градска прокуратура, ДАНС и МВР, след като прибрал 24 хил. лв. рушвет от строителни предприемачи, за да уреди в тяхна полза дело за ревизионен акт от 1 млн. и 400 000 лв. Посредник на подкупа е граничният полицай от Кюстендил Чавдар Борназки, бивш служител на НСС. Той също е задържан. Любопитното е, че Борназки бил в процедура на одобряване за пост в служба "Вътрешна сигурност" на МВР, която се бори с корумпираните ченгета. Съдията Юрий Маринов имал дългове, натрупани от футболни залози, твърдят запознати.

Борисов и ефектът на директното говорене, оповестява 24 часа.

Първата официална визита на Бойко Борисов в чужбина красноречиво доказа ефекта на директното говорене. Новият български премиер не дава вид да е велик дипломат. Но във време, когато светът е уморен от дипломатически увъртания и когато рухват финансови и икономически илюзии, да говориш направо очевидно се харесва. Поне на французите им хареса. За момента и двете страни изглеждат напълно доволни от този нов тип открит диалог. Франция е склонна на отстъпки и компромиси в името на доброто политическо, идеологическо и лично приятелство с българския премиер. И защото държи да получи подобаващото на статута й в ЕС влияние, което сякаш й бе отказано от предишното правителство в България. В този контекст прямотата върви и е уместна.

На Витоша няма да се строи засега, пише Дневник.

Министър Нона Караджова отмени становището на подчинената й столична екоинспекция, с което през август беше съгласувано разширяването на ски зоната на Витоша. Така на практика Специализираният подробен устройствен план (СПУП) за туристическата и ски зона "Алеко" на фирма "Витоша ски" АД се връща за преразглеждане. Въпреки по-скоро песимистичните очаквания на екорганизациите, обжалвали по административен път положителното становище на РИОСВ - София, Караджова прие възраженията им, свързани със законосъобразността на издадената екооценка. Един от основните мотиви за решението й е, че съоръженията и ски пистите, предвидени в устройствения план, са в разрез със строителните режими в плана за управление на парк Витоша, който забранява новото строителството до 2014 г. Посочена е и липсата на оценки за степента на въздействието върху някои местообитания и видове в защитени зони от мрежата на "Натура 2000".

Проверки на НАП-София „вдигнаха” оборотите на борсите, установява Новинар.

За по-малко от два месеца проверките на Националната агенция за приходите в най-големите борси за селскостопанска продукция в столицата – "Дружба" и "Слатина" – „вдигнаха” оборотите на търговците с повече от 3 млн. лв., съобщиха от агенцията. 115 складове и павилиони за продажба на плодове и зеленчуци бяха проверени за наличие на документи за произход на стоката и за отчитане на продажбите. В резултат от постоянното наблюдение на столичните инспектори на НАП оборотите в 35 обекта са се увеличили от 3 до 20 пъти в сравнение с миналата година. Една от причините за значителния скок на отчетените приходи е, че вследствие на постоянния контрол повечето търговци вече разполагат с въведени в експлоатация фискални устройства и регистрират продажбите с тях. Проверките по борсите продължават.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама