Това лято на гребена на модата се завръщат т.нар. ”крафт” коктейли - домашно приготвени коктейли с естествени съставки. Също така ще се пият старите, ретро коктейли като ”Маргарита” и ”Манхатън”, но с нов прочит.
Като грамаж съставките са същите, но се използват билки и екзотични подправки.
Все повече привърженици печели "Аперол шприц". Той е един от най-продавани и предлагани коктейли в Европа и у нас.
Думата spritz има немски корени и буквално означава "впръскване". При приготвянето на напитки тя води началото си от 19 век в Австро-Унгария, където местните жители прибавяли малко вода към италианските вина, за да разредят силния им и дързък вкус.
През 20 век обаче се оформя съвременното значение на "шприц" като винен коктейл с леко горчив ликьор и малко сода. Основните брандове нагарчащи ликьори, чрез които се получават различни версии на "шприца" са Campari, Aperol, Select и Cynar.
Aperol, от своя страна, за пръв път е създаден през 1919 г. в Падова, Италия. Той е нискоалкохолен и леко цитрусов и горчив ликьор, направен от горчиви и сладки портокали, корен от тинтява и ревен. От 2003 г. този аперитив е собственост на Campari.
Днес "Аперол Шприц" се приготвя именно с този нагарчащ аперитив, сода и Prosecco – италианско леко шампанизирано вино. Класически се сервира се в чаши за вино с лед и резен портокал.