НОВИНИ


Общините са поискали допълнителни 300 млн. лв.

0 3658 11.08.2018
Общините са поискали допълнителни 300 млн. лв.

Допълнителни 300 млн. лв. са поискали общините от Министерството на финансите от началото на годината. От ведомството допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от тях. Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева.


Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за девет лева, показват данните на финансовото министерство, предоставени на "Хоризонт". Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, около 40% от исканията на общините са удовлетворени. За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната". От финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации. 

 

Останалите 24 милиона от предвидените в постановлението общо 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама