НОВИНИ


Първа оставка във ВСС след скандала "Красьо"?

1 4981 14.10.2009
Първа оставка във ВСС след скандала "Красьо"?

Стойко Стоев ще подаде утре оставка като член на Висшия съдебен съвет, твърди "Дарик", позовавайки се на източници от съвета.


Вторият магистрат, уличен за връзки с така наречения Красьо от Плевен - Иван Димов, е в чужбина, а третият магистрат Пламен Стоилов излиза в отпуск и се оттегля от участие във всички комисии на Висшия съдебен съвет до приключване на случая.

Днес Стойко Стоев е заявил пред колегите си, че утре по време на заседанието ще подаде оставка заради случая с Красимир Георгиев. Това е първият случай на подаване на оставка на член на ВСС. По процедура съветът приема оставката и няма необходимост да я гласува, или пък да я изпрати за гласуване в Народното събрание, уточниха юристи. Стоев е от парламентарната квота и на негово място депутатите трябва да изберат нов член.

Вторият уличен за връзки с Красьо - Иван Димов, който също е от парламентарната квота, е в чужбина и от съвета не знаят кога точно ще се върне. Той не е заявявал намерение да подава оставка. Третият магистрат - Пламен Стоилов, ще излезе в отпуск до заключението на комисията по случая и се оттегля от участие във всички комисии.

Очаква се утре или в петък главният прокурор да изпрати на комисията от ВСС всички материали от делото, които не са класифицирана информация и могат да бъдат оповестени.

27-годишният Красимир Георгиев стана скандалноизвестен през юли тази година. Тогава членът на ВСС Иван Колев го описа като "черничък човек с ланци", за когото има информация, че пазарува гласове в съвета. Той обикалял с черно BMW с номер 8888 и разнасял офертите – 200 000 евро, за да уреди хора на постове в съдебната система. По-късно стана стана ясно, че „черничкият“ освен с магистрати е бил близък и с много политици.

След гръмкия скандал вестник "Труд" извади наяве как плевенчанинът се е сдобил с нов луксозен апартамент с площ 185 кв. м на престижния бул. “България” в София. 27-годишният съдебен кадровик всъщност бил купил почти целия панорамен 10-и етаж на супермодерна сграда от стъкло.

Три спални, три тераси, две бани плюс две клетки в подземния паркинг – това са част от домашните му екстри. По данъчна оценка той струва 137 714 лв., но Красьо теглил банков кредит от 200 000 евро.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама