НОВИНИ


Започва делото срещу бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров

2 4557 16.08.2018
Започва делото срещу бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров
Лазар Лазаров

След спор кой съд трябва да гледа делото срещу бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров, днес в Софийския градски съд (СГС) е насрочено разпоредително заседание по процеса.


Първоначално обвинителният акт беше внесен от прокуратурата в спецсъда. Няколко пъти процесът не можа да започне заради отсъствие на някоя от страните. След това съдът прие, че не е компетентен да гледа делото и спорът за подсъдността стигна до Върховния касационен съд. Становището на върховните магистрати беше, че делото трябва да се гледа от СГС.

 

В края на април бившият председател на управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бе изпратен на съда за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Лазаров е обвинен за това, че в периода от 7 август 2014 г. до 30 юни 2015 г. като председател на УС на агенцията умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество при строително-монтажни работи по лот 1 на автомагистрала "Марица" и от това са последвали значителни щети за АПИ в размер на 41 630 050.80 лв, аргументира се прокуратурата.

 

Въпреки задълженията си той не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си, изразяващо се в това, че преди да открие със свое решение процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, той:


не възложил на екипа за управление на проекта лот 1, автомагистрала "Марица", да извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първоначалния договор за строителството на участъка;

- не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на търга, да обоснове необходимостта от различните видове строително-монтажни работи, предмет на обществената поръчка;

- не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на търга, да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка от 42 987 400 лв. без ДДС.

 

Въпреки тези съществени пропуски той сключил договор между АПИ и фирма изпълнител за ремонта на стойност 51 343 630.80 лв. с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло, аргументира се прокуратурата.

 

Ако бъде признат за виновен, Лазаров може да получи затвор от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност и да се упражнява определена професия или дейност. Той е с мярка за неотклонение "Подписка".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама