АРТ ДЖУНГЛА


Нобеловият фонд иска нов комитет за наградата по литература

0 4812 18.08.2018
Нобеловият фонд иска нов комитет за наградата по литература

Нобеловият фонд поиска от Шведската академия да бъде създаден нов комитет за наградата по литература, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Това става известно от писмо, с което разполага в. ”Дагенс нюхетер”.


Шведската академия обяви през май, че тази година няма да бъде присъдена Нобелова награда за литература. Решението беше взето, след като заради скандал с един от членовете й, я напуснаха наведнъж осем души.

 

Искането на Нобеловия фонд е обусловено с това, че от гледна точка на администрацията, заради кризата академията е загубила и легитимност, и доверието на обществеността. Фондът настоява в академията да бъде създаден нов Нобелов комитет по литература, който да се състои от нови членове и да определя лауреатите самостоятелно. Той би трябвало да действа, докато Шведската академия "не бъде обновена така, че доверието в нея да бъде възстановено".

 

Шведската академия разглежда предложението без особен ентусиазъм. В отговора на писмото на временния секретар на академията Андерс Елсон се казва, че кризата не е повлияла на способността на институцията да присъжда наградата и затова ще е странно тази роля да бъде прехвърлена на външна организация. Улсон подчертава също, че създаването на нов комитет би противоречало на устава на

 

Нобеловия фонд и може да бъде възприето като "немотивирано признание за недостатъци в самата работа по присъждане на наградата"


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама