ХРАНА И ВИНО


Щурците - храната на цивилизацията и бъдещето

0 7651 19.08.2018
Щурците - храната на цивилизацията и бъдещето
БГНЕС

Порция сушени щурци, съдържаща 200 калории, е заредена с около 31 грама протеин. Порция телешко с 200 калории пък ни носи едва 22.4 грама протеин.


Щурците съдържат над 40 пъти повече омега-3 киселини от телешкото, в тях има и седем пъти повече фибри, но по-малко мазнини.

 

Скорошно проучване на университета в Уисконсин, САЩ, сочи, че щурчетата са изключително полезни за целия ни хранителен тракт, пише lifestyle.bg. Според учените, насекомите спомагат за култивирането на пет полезни за стомаха бактерии, които имат доказани пробиотични свойства.

 

Най-известната от тях Bifidobacterium animalis. Тя е добре позната на медицината със своето противовъзпалително действие, като същевременно засилва имунитета и действа положително на дихателната система.

 

Учените също така са установили, че приемът на щурци инхибира развитието на патогенни бактерии, които се асоциират с рак, Алцхаймер, проблеми с жлъчката и дори депресия.

 

Щурците представляват и много по-устойчив метод за изхранване на цивилизацията, отколкото който и да е вид животновъдство.

 

За производството на половин килограм протеин от щурци са нужни само около 4 литра вода. За същото количество протеин, добит от телета или прасета, са нужни респективно около 9500 и 3000 литра вода.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама