ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 16 октомври

0 4421 15.10.2009
Петъчната преса на 16 октомври

Вестниците пишат за това, че Берлускони ни кани в нов газопровод; че червените отиват на конгрес на Истината; че за Гърция ще спираме веднъж.



Берлускони ни кани в нов газопровод, съобщава Монитор.

България да се включи в газопровод от Гърция към Италия. Тази оферта отправи към българския премиер Бойко Борисов италианският му колега Силвио Берлускони. Точно в 15.55 часа вчера гостът пристигна на еднодневно официално посещение у нас. Двамата министър-председатели се договориха за визитата през септември, по време на международния форум в полския град Гданск. "Гърция, България и Италия имат планове как да работят заедно по проект за доставка на газ", посочи Берлускони, след като в продължение на час разговаря на "Дондуков"1 на 4 очи с премиера Борисов. Ако проектът бъде реализиран това ще е третата газова тръба, в която ще се включим след "Набуко" и "Южен поток". Последният проект също е бил сред темите на разговор на двамата премиери. След края на срещата Берлускони подчерта, че е важно проектът да стартира за да се избегне зависимостта от Украйна. Той напомни за газовата криза през януари и необходимостта да бъдат диверсифицирани доставките на гориво. Попитан дали "Южен Поток" няма да увеличи енергийната зависимост на България от Русия, Берлускони, отговори, че не по наша вина по-голямата част от газа съществува най-вече в Южен Сибир. Според него важното е, горивото да минава по морето извън теритторията на Украйна и без да се влияе от вътрешното положение там.

Берлускони: Борисов има силни рамене за трудностите, цитира Стандарт.

Сигурен съм, че вашият премиер Борисов има силни рамене, на които ще понесе трудностите, които му престоят и ще постигне целите, които си е поставил. Това заяви премиерът на Италия Силвио Берлускони на брифинг след срещата си на четири очи с нашия министър-председател. Той обясни, че е следил предизборната борба у нас и поздрави Борисов за реформите, които вече е стартирал с управлението си.
Берлускони е първият европейски политик от висок ранг, който идва у нас след като ГЕРБ спечели парламентарните избори.
Италианският премиер обеща, че ще оказва натиск на ЕС, да се отпуснат 300 млн. евро компенсации за АЕЦ "Козлодуй" и да се удължи срока за усвояване на парите по Шенген. Затова довел със себе си и министъра по европейските въпроси Андреа Ронки. Пред ЕК пък комисарят по инфраструктура на Италия ще лобира, да се ускорят плащанията по 7 млрд.евро от еврофондовете.

Европейската комисия:Икономическият риск пред България е нисък, известява Дума.

Европейската комисия обяви, че България е сред икономиките, изложени на най-нисък риск при сегашната криза. Като причина се изтъкват здравите финанси преди началото й. В групата на нискорисковите държави са още Швеция, Дания, Финландия и Естония. Предупредени за опасности от нарастващ държавен дълг са Великобритания, Испания, Гърция, Ирландия и Латвия. Това може да се отрази зле на способността им да покриват потребности, като изплащането на пенсиите например. Високорискови според Брюксел са 13 държави: Великобритания, Испания, Гърция, Ирландия, Латвия, Холандия, Литва, Малта, Румъния, Словения, Словакия, Чехия и Кипър. Препоръката на комисията е да изработят амбициозни бюджетни програми за намаляване на дълга и дефицита си и да задълбочат реформите в социалното осигуряване.
ЕК информира всички страни членки, че не могат да разчитат на бърз икономически растеж, за да намалят дълговете си, защото Европа е изправена пред демографски проблем. Последиците от него "ще бъдат в пъти по-големи от сегашната криза", е становището на комисията. В резултат на застаряването ще има спад в броя на работещите. А те заедно с държавата ще бъдат принудени да издържат пенсионерите. Възможността за избор на правителствата няма да е голяма освен намаляване на бюджетните разходи и реформи на трудовия пазар, за да се осигури икономически ръст.

Банките ще информират лично клиентите при промяна на лихвата, пише Дневник.

Банките в България ще уведомяват лично всеки свой клиент при промяна на лихвата по заемите, и то преди изменението да е влязло в сила. Това ще е задължително за финансовите институции от 1 юни 2010 г., ако се приеме новият законопроект за потребителския кредит, подготвен от експерти на министерството на икономиката и на БНБ. Текстът е публикуван на интернет страницата на министерството. В момента няма унифицирано изискване към банките и те използват различни форми за обявяване на промените в лихвите - чрез разлепени писмени съобщения в банковите салони, на интернет страниците си, с писма до клиентите или sms-и. Според законопроекта, който отразява изискванията на новата европейска директива за потребителския кредит, потребителят ще се смята за информиран, когато уведомлението е било изпратено на последния адрес, посочен от него.

Удрят бизнеса с по-висока такса смет, информира Дневен Труд.

Много български фирми ще бъдат сурвакани с по-висока такса смет от 2011 г. Бомбата е заложена в промените в Закона за местните данъци и такси, приети от правителството. С тях се променя базата за определяне на такса смет за бизнеса. Сега се взема предвид отчетната стойност на имотите. Занапред ще важи по-високата сума от отчетната стойност и данъчната оценка. Работодателите остро разкритикуваха промяната. Сега в много случаи отчетната стойност на фирмените имоти е по-ниска от данъчната им оценка. Причината е, че тази стойност се намалява през годините с начислените амортизации. Така от 2011 г. тези фирми ще платят повече такса смет, ако за определянето й се използва данъчната оценка.

Червените отиват на конгрес на Истината, установява Дневен Труд.

Когато всичко е загубено, остава само надеждата.
Точно в тази позиция са сега в БСП. Партията се намира на дъното. На 18 октомври се събира на заседание 47-ият конгрес на БСП. Какво ще се случи в неделя? Това е трудно да се каже, защото отделните лобита - на Румен Петков, на Румен Овчаров, на Татяна Дончева, на Янаки Стоилов - нямат изчистени сценарии, непрекъснато опипват почвата и стиковат стъпките си. Но са единни в едно - не подкрепят лидера Сергей Станишев. Структурите по места също жужат. В БСП са с усещането, че повече няма какво да губят и ще приказват като на Страшния съд - окончателно. Ще се изстрелят всички задавани по ъглите въпроси. Кои от министрите са корумпирани? Кой колко открадна? Какво са правили Гагаузов, Масларова, Мутафчиев във властта? Омразата към бившите министри сред редовите социалисти е огромна - личи на всяка партийна сбирка. На конгреса тези, които знаят - ще говорят, другите ще питат. За съветниците на Станишев. За това бил ли е Росен Карадимов “касичка” на премиера, а главсекът Дъбов - на лидера.

За Гърция ще спираме веднъж, твърди 24 часа.

Идва краят на опашките от коли на граничния пункт Кулата от пътуващи към и от Гърция. Това съобщи шефът на Гранична полиция комисар Захарин Пенов. От средата на ноември пътниците ще бъдат проверявани само на гръцкия пункт Промахон от съвместни екипи на нашата и гръцката гранична полиция за минути. Така за коледните и новогодишните празници желаещите да пътуват към южната ни съседка няма да висят по километрични опашки. Системата "спиране на едно гише" действа от няколко години с Румъния, сега се въвежда след споразумение с Атина. Ако резултатът е положителен същото ще се направи и на останалите гранични пунктове с Гърция - Илинден и Капитан Петко войвода, обясни комисар Пенов.

Трима полицаи се гаврили сексуално с 16-годишна, ужасява се 24 часа.

Трима полицаи от Областната дирекция на полицията в Разград ще бъдат уволнени затова, че се гаврили сексуално с 16-годишно момиче, съобщиха от МВР. Двама от тях бяха задържани, а после пуснати срещу подписка. Изяснява се участието на още един служител в сексуалните действия с непълнолетната във Варна през лятото. Ченгетата били командировани в курорта Камчия. 16-годишната жертва им се оплакала от свой познат, че опитал да я изнасили на плажа.
Вместо да й помогнат, униформените я заключили два дни в служебното си бунгало и я подложили на сексмаратон. След случката момичето избягало с приятел от Варна и скитало из страната. Родителите й я обявили за национално издирване. Когато полицията я открила, тя се оплакала от преживяното в Камчия.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама