НОВИНИ


Петиция за спасяване на ”Царската гара” край Казичане?

1 3958 22.08.2018
Петиция за спасяване на ”Царската гара” край Казичане?

”Царската гара” ще остане само един бегъл спомен, ако не бъдат предприети спешни мерки по реставрация на сградата, за които настоява петиция. Подписката е инициирана от продуцентите на документалния филм ”Имало едно време една Царска гара”.


"Царската гара" в миналото е свързвала основните ЖП линии. На нея са идвали много знатни особи. Царското семейство също отпътува в изгнание оттам.

 

"Оказа се, че хората не само че не са я забравили, а имат и лични истории и преживявания от това място. Останалите ни поздравяваха, че си спомняме за нея. Четири месеца отне работата по заснемането на документалния филм, който е онлайн от два месеца", разказа една от продуцентите на филма и инициатор на петицията Деа Манолова.

 

Тя разказа пред Bulgaria ON AIR, че почти 6 месеца нямат отговор от институциите, въпреки отправените въпроси.

 

През 2009 г. по предложение на кмета на Казичане сградата е обявена за културна ценност от местно значение, след което са сезирани институции, че сградата се руши и е опасна, но без резултат.

 

Според другият продуцент на документалния филм и инициатор на подписката Катерина Иванова се знаят само по-големите исторически имена и събития и се пренебрегват по-малките истории.

 

"200 подписа са малко, тази сграда е част от миналото ни и историята, цяла Европа е идвала тук на крака. Ако децата бъдат доведени тук и им бъде разказано, ако тя бъде реставрирана, ще научат много повече, отколкото ако прочетат 11-та страница от учебника", убедена е Деа Манолова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама