БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Над 800 млн. лв. са загубите на застрахователите от ”Гражданска отговорност”

10 6187 23.08.2018
Над 800 млн. лв. са загубите на застрахователите от ”Гражданска отговорност”

Според застрахователи темповете на изплащане на застраховки в последно време са много високи.


„Обезщетенията надминават приходите, които застрахователите имат по тази застраховка „Гражданска отговорност”. Това не го твърдим ние застрахователите, а това е в официален доклад на Комисията за финансов надзор”, заяви пред НТ Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

 

По думите й докладът установява недостиг от 60 милиона лева към края на миналата година. Парите за изплащането на тези обезщетения са от други застраховки, които са по-печеливши.

 

„Тази година недостигът се очертава да стане още по-голям”, заяви Колчакова.

Причините били няколко. Сред тях – решение на ВКС, което разширява кръга от хора, които имат право да търсят обезщетение за морални болки и страдания за загинал техен близък.

 

„Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпруг, съпруга, деца, родители. Новото решение разшири кръга до – братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналото лице”, обясни Колчакова.

 

„Изчисляваме дупката да бъде между 800 милиона до 1 милиард и 300 милиона”, обясни Колчакова. „Ако има такъв недостиг, пътищата са два – увеличаване на цената на „Гражданската отговорност”. Това 800 лева обаче е непостижимо, нека бъдем реалисти”, коментира Колчакова. „Другият вариант е да се ограничат сумите на обезщетения, които се изплащат”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама