НОВИНИ


Калоян Паргов: Управляващите в СО творят абсурд след абсурд около ремонта на ”Граф Игнатиев”

0 3972 31.08.2018
Калоян Паргов: Управляващите в СО творят абсурд след абсурд около ремонта на ”Граф Игнатиев”

Експерти от СО допускат изграждане на бетонно съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци, силови кабели без защитни канали под пътното платно и шахти за подземни кабели върху пътното платно на улица ”Луи Леже”, сигнализира председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.


Управляващите в Столична община творят абсурд след абсурд в сагата с ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София. 

 

Председателят на групата на социалистите в СОС в края на работния ден в сряда заедно с експерти направи инспекция на ремонтните работи по централната улица в София. А след това се срещна с граждани, живеещи на ул. "Луи Леже", която е пряка на ул. "Граф Игнатиев". Хората сигнализираха за неправилно и нерегламентирано изграждане на бетонно съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци и се оплакаха от безотговорно отношение на органите, които трябва да дадат решение на техния проблем. Гражданите са крайно недоволни, че сигналите им са прехвърляни от институция на институция и в крайна сметка нищо не се случва по проблема им.

 

"Оказа се, че около 18,00 часа на строителния обект - ул. "Граф Игнатиев" - няма работници, коментира Калоян Паргов. - Живеещите в кооперациите по улицата споделиха впечатления, че не тече особено напрегнат строително-ремонтен процес. Логично това поставя въпроса за крайните срокове и буди съмнение у гражданите, че те ще бъдат спазени".

 

По повод изграждането на бетонното съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци на ул. "Луи Леже" Калоян Паргов получи от гражданите папка с документи с цялата им кореспонденция по проблема с отговорните институции.

 

"Случаят изобщо не е сложен, но за сметка на това е, меко казано, абсурден, коментира той. - На ул. "Луи Леже" има една жилищна кооперация, магазини и два входа за автомобили към двора на 6-о ОУ "Граф Игнатиев". В този участък досега не са разполагани съдове за битови отпадъци. Те са били в зоната на ул. "Граф Игнатиев". А самата ул. "Луи Леже" е "синя зона" и живеещите в кооперациите си плащат годишен абонамент за паркиране там. По проект бетонното съоръжение е предвидено да бъде изградено от източната страна на улицата, откъм оградата на училищния двор.

 

Според отговор на Евгени Крусев, в кадастъра не са били отбелязани подземни кабели, които са под пътното платно от тази страна. По тази причина в заповедната книга проектантът нанася промени и бетонното съоръжение е изградено върху пътното платно в западна посока, на не повече от три метра от входовете на жилищните кооперации. Освен това не е предвидена връзка с канализация и отмиване на евентуални отпадъчни води от битови отпадъци. Опитът с изградени такива съоръжения показва, че в резултат на експлоатацията им има миризми и отпадъци извън заложените съдове, което може да доведе дори до плъзване на различни зарази. Изобщо не е ясно това бетонно съоръжение за отпадъци как ще бъде затваряно и нивелирано, как ще бъде изолирано от повърхности води, дори при миене на улицата, колкото и рядко да става това. Друг абсурд е изграждането на две шахти за подземните кабели, които също са разположени на пътното платно, а върху тях не би трябвало да има автомобилно движение, както и преминаване под уличното платно на окабеляване, без изграждането на защитни канали. В момента кабелите са положени в PVC тръби, които ще се спукат още при полагането на настилките“.

 

Според Калоян Паргов, ако бетонното съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци, и двете шахти за подземни кабели останат по този начин на уличното платно, почти сигурно ще бъде възпрепятстван подходът на специализираните автомобили като камионите за събиране на боклук, линейка и пожарна, например, до жилищните кооперации и до входовете на училището.

 

"Гражданите ни показаха отговори от различни институции на техните жалби. За мен тези отговори са напълно формални. Институциите за пореден път си прехвърлят отговорността. В крайна сметка обаче, голямата отговорност е на управляващите в Столична община, коментира още Калоян Паргов. - Затова настоявам заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев, проектантът и надзорът на обекта да докладват в специализираните комисии на СОС още на първите заседания, които предстоят преди редовната сесия на 13-и септември. Очаквам да чуя от тях набелязани възможни решения на този проблем. Според експертите, с които бяхме на срещата с гражданите в сряда, подобно съоръжение за подземно разполагане на съдове за битови отпадъци може да бъде изградено в зоната на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Луи Леже" от северната страна върху тротоара и така да бъде разрешен този проблем".

 


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама