НОВИНИ


България не заслужава саможертвата на Георги Марков

8 4381 11.09.2018
България не заслужава саможертвата на Георги Марков
Димитър Бочев

България не заслужава саможертвата на Георги Марков. Когато го убиха през септември 1978 убиха и мен самият. Убиха по-добрата част. Това заяви журналистът и приятел на писателя Димитър Бочев.


Той бе човек на изящното слово, и на гражданското слово. Когато убиваш един писател се превръщаш в многократен убиец. Ти убиваш един Космос - сюжети, сценарии, фабули,  каза още той.

 

Бочев коментира, че е разочарован от Българското национално радио, на което е предложил да излъчат есетата на Марков. „Преди година се опитахме да излъчим поредица от репортажи по БНР – безвъзмездно. Поднесохме шедьоври на тепсия на БНР, жива класика, а те ни поискаха пари. Това не е ли национален позор? В същото време западните радиостанции дават луди пари за есетата на Георги”, коментира дисидентът.

 

Публицистът посочи, че Георги Марков се е страхувал за живота си.

 

„Той се страхуваше, че ще бъде убит, търсеше подкрепа в западната общественост. Той знаеше много добре, че смъртта към плътта му крачеше не от кулоарите на ЦРУ или МИ-6, а от „Шести септември” – от злодеите на държавна сигурност. Жертвата на едно убийство знае най-добре истината за палачите си. В предсмъртния си миг той споделя пред лекаря си: Отровен съм от КГБ и вие нищо не може да направите”. Посочва Бочев.

 

Георги бе агент на собствената си съвест и заложник на собствения си талант. Неговите творби някога ще се изучават в читанките, както изучаваме Вазов и Йовков. Пиесата "Комунисти" е човешка драма. Тя е тяхна антитеза, отрицание.

 

В предсмъртния си миг в болница той споделя с лекаря и това са последните му думи:  Отровен съм от КГБ и вие нищо не може да направите. Защо му е на Запада да убива Георги Марков?  Убиха го, защото Георги разкриваше една нелицеприятна истина за нас самите. Истината за нас самите се оказа непоносима за палачите му, посочи той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама