ПОЛИТИКА


Управляващите ще изпълнят обещанията си, ама друг път!

8 5946 12.09.2018
Управляващите ще изпълнят обещанията си, ама друг път!

„Среден“ е оценката на коалиционното правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, ръководено от министър-председателя Бойко Борисов. Ако краят на европредседателството на България донесе разочарование и засили скептицизма, средата на управленския мандат е белязано от срив на доверие, обявено от ”Медиана”.


Въпреки, че непрестанно се хвалят с ръстове и успехи, министрите и Борисов не изпълняват поетите ангажименти, а хората не са с чак толкова къса памет.  Проучване на Фрог нюз на обявените приоритети в началото на мандата показа, че оценката, която е дадена е дори висока.

 

През април 2017 г., в парламента, малко преди началото на мандата правителството  на "Борисов 3"  бяха тържествено обявени приоритетите в програмата за бъдещото управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти".  Всички въпроси които задаваме към постиженията им са риторични, защото според нас отговорите показват неизпълнение и дори провал.

 

Има ли яснота кога ще се присъедини България към Шенген?

 

Достиганата ли е 650 лв. минимална работна заплата  и  1500 лв. средната заплата или все повече обедняват хората в България?

 

Оцеляват ли пенсионерите с минималната пенсия от 200 лв.?

 

Как оценяват управлението на Борисов българите зад граница и защо броят им нараства главоломно?

 

Къде са електронните винетки и тол-системата?  В сектора "Регионална политика" се предвиждаше въвеждане на смесена система на заплащане за преминаването по републиканската пътна мрежа - електронна винетка за леките коли и тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

 

Колко жилища пострадаха заради некачественото саниране и колко фирми се облагодетелстваха от него? Предвиждаше се продължаване на програмата за енергийна ефективност и увеличаване на финансовия й ресурс чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите.  Предвиждаше се да се разшири и обхватът на санирането, като в него се включат и еднофамилни жилищни сгради.

 

Къде е електронно правосъдие, което трябваше да е факт до края на 2018 г.?

 

Отчита ли правителството повишаването на цените на храните, увеличаващата се инфлация и фактът, че през юли годишното увеличение на цените достига 3.5%?

Предвиждаше ускоряване на растежа и достигане на БВП от 120 млрд. лв.

 

Тотален ли е провалът на  реформите в социалната сфера, за да излязат майки на деца с увреждания с обвинението „Системата ни убива“ ? Програмата гласеше социалните помощи да се обвържат със заетостта, като всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябва да се включат в някаква заетост.

 

Къде е  интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги, каквито са болници, практики в извънболничната помощ, аптеки?

 

Прехвърлихме ли вече на целия документооборот в електронен вид, което беше обявено, че е един от начините за контрол върху разходваните средства в сектор „Здравеопазване“?

 

Къде са демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система?

 

Предвиждаше се изграждането на икономически зони. Къде са?  

 

В енергетиката, освен скандала със сделка на Гинка Върбакова за ЧЕЗ и увеличаване на цените какви са „постиженията“? В тази сферата се планираше продължаване на проучванията на газ и нефт в Черно море. Правителството щеше да се ангажира и с изготвяне на законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ.

 

Къде са ревизиите на разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2", мини "Марица-изток" и АЕЦ "Козлодуй"?

 

Колко още души трябва да загинат по пътищата на България, заради състоянието им?

 

Вижте подробности за представителното   проучване на „Медиана“

 

Благовеста Фармаконова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама