АКТУАЛНО


4.86 милиона са приходи от закупен осигурителен стаж

0 3781 13.09.2018
4.86 милиона са приходи от закупен осигурителен стаж

4.86 млн. лв. са приходите от внесените осигурителни вноски за купен стаж за първите шест месеца на годината, съобщава Националният осигурителен институт (НОИ). Цената на 1 месец осигурителен стаж е 100.98 лв.


До края на юни тази година е отпусната пенсия на 1241 души, които са закупили осигурителен стаж до 5 години и/или са внесли за своя сметка осигурителни вноски за следването си. Не са им достигали средно 22 месеца, което означава, че всеки е платили малко над 2 220 лева.

 

Законодателството позволява да бъдат платени вноски за до 5 г. недостигащ осигурителен стаж. Ако се купува стаж за времето на следването, това може да стане по всяко време по желание на осигурения. При недостиг на стаж по други, несвързани с висшето образование, причини (безработица, болест) покупката може да стане само към момента на пенсионирането.  НОИ напомня, че хората, които са следвали във висше или полувисше училище или са били докторанти, а сега са пенсионери, могат да увеличат с покупка стажа си и да поискат преизчисляване на пенсията си.

 

Общо 1 538 души са си купили недостигащ осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама