НОВИНИ


По 70 лева ще получат обезщетение фермерите заради чумата

3 3848 19.09.2018
По 70 лева ще получат обезщетение фермерите заради чумата

Обезщетение по 70 лева ще получат собствениците на превантивно заклани домашни свине, които са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и се намират в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси.


Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете, се уточнява в съобщение на МС.

 

Към момента над 1000 са случаите на африканска чума по свинете в Румъния и властите ще унищожат над 300 000 заразени животни. Положението е много тежко, надявам се колегите бързо да овладеят ситуацията, коментира по-късно министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

 

Министърът е провел среща с двама министри в Букурещ през миналата седмица. Властите в северната съседка са уверили Порожанов, че докато не бъде решен проблема, няма да има лов по границата с България, съобщи БГНЕС.

 

Румен Порожанов съобщи, че ако не бъде засечен нов случай на африканска чума, груповият лов ще бъде възобновен на 29 септември с изключение на районите около Тутраканци, пристанище Варна, Златни пясъци и Албена, където ще има известни ограничения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама