СВЯТ


ЕС трябва да забрани продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 г

0 3714 20.09.2018
ЕС трябва да забрани продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 г

Анализ на Германския аерокосмически център, цитиран от ”Гардиън”, обръща внимание на тревожните данни за климата. Нужни са намаляване на автомобилите и промяна в поведението към пешеходците, колоезденето и обществен транспорт.


Новите продажби на бензинови и дизелови автомобили в Европа трябва да бъдат преустановени преди 2030 г. Ако автомобилният сектор не изпълни ролята си за удържане на глобалното затопляне има реална опасност от увеличение на глобалната температура с повече от 1,5 градуса по Целзий.

 

Това лимит заложен в Парижкото споразумение, постигнато на 12 декември 2015 г. в Париж. Споразумението съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C. То обхваща периода от 2020 г. нататък.

 

Експерти предупреждават, че вредните емисии, отделяни от превозните средства, са се променили изключително слабо през последното десетилетие, но ако няма радикална промяна автомобилната индустрия ще изчерпи "бюджета", с който разполага за отделяне на въглеродни емисии, в рамките на 5 до 10 години .

 

Правителствата на Франция и Великобритания обявиха неотдавна, че продажбите на всички нови бензинови и дизелови автомобили ще бъдат забранени до 2040 г., докато някои страни, включително Германия, Ирландия, Индия и Холандия си поставиха по-амбициозен краен срок до 2030 г. Според анализа новите хибридни автомобили също ще трябва да изчезнат най-късно до 2035 година.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама