БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Неработещите в България да връщат парите за образованието си

3 4392 21.09.2018
Неработещите в България да връщат парите за образованието си
Обучението по държавна поръчка не дава предимства при търсене на работа

Според изпълнителния директор на АИКБ невъзвръщаемата загуба за България за последните 30 години е 25 милиарда лева, инвестирана в обучението на студенти държавна поръчка, които после са заминали да работят в чужбина.


Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината си, а ако не желаят - да връщат сумата, инвестирана в обучението им или поне част от нея, каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщава БТА.

 

Иванов уточнява, че в организацията са изчислили колко е загубила страната ни през последните  близо 30 години от това, че обучени младежи - завършили университет или средно специално училище са я напуснали веднага след дипломирането си. Сумата възлизала на близо 25 милиарда лева и тези средства са абсолютно невъзвръщаеми. 

 

По думите на изпълнителния директор на АИКБ, тези хора са допринесли за развитието на икономиката и повишаването на брутния вътрешен продукт на други държави, макар че са получили образованието си безплатно у нас.

 

От Асоциацията са подготвили предложения за реформа в начина на финансиране на университетите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама