Очаква ли ни шоково поскъпване на основни хранителни продукти? Според последните данни червените домати са поскъпнали с 29% на годишна база. При розовият домат цената е още по-висока – увеличението е 70%.
Червената чушка, която също традиционно се използва в българската кухня е поскъпнала с 26% на годишна база. Лукът е по-скъп с 27%. Това означава, че тази година традиционната шопска салата ще излезе по-скъпа.
При брашното увеличението е с 8% на годишна база.
При маслото има драстично увеличение от 31%, като цената му е скочила на 1,76 лв. на 2,31 лв.
Продуктите, които поевтиняват са свинското месо с 2% на годишна база, сиренето с 5%, захарта с колосалните 30%, краставиците с 28% и олиото.
Експертите са разделени в мнението си дали се очаква ново шоково поскъпване от септември. Според председателя на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов ново оскъпяване не може да се очаква, защото условия заради това.
Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” обаче увеличението в цената на газа ще повлияе върху цените на всички основни продукти. По думите ѝ, увеличеният износ на пшеница ще повлияе върху цената на хляба, цитира bTV.