ХРАНА И ВИНО


Вижте с колко са се увеличили хранителните продукти

0 6013 24.09.2018
Вижте с колко са се увеличили хранителните продукти

Очаква ли ни шоково поскъпване на основни хранителни продукти? Според последните данни червените домати са поскъпнали с 29% на годишна база. При розовият домат цената е още по-висока – увеличението е 70%.


Червената чушка, която също традиционно се използва в българската кухня е поскъпнала с 26% на годишна база. Лукът е по-скъп с 27%. Това означава, че тази година традиционната шопска салата ще излезе по-скъпа.

 

При брашното увеличението е с 8% на годишна база.

 

При маслото има драстично увеличение от 31%, като цената му е скочила на 1,76 лв. на 2,31 лв.

 

Продуктите, които поевтиняват са свинското месо с 2% на годишна база, сиренето с 5%, захарта с колосалните 30%, краставиците с 28% и олиото.

 

Експертите са разделени в мнението си дали се очаква ново шоково поскъпване от септември. Според председателя на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов ново оскъпяване не може да се очаква, защото условия заради това.

 

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” обаче увеличението в цената на газа ще повлияе върху цените на всички основни продукти. По думите ѝ, увеличеният износ на пшеница ще повлияе върху цената на хляба, цитира bTV.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама