НОВИНИ


Бисер Петков: Падането на тавана на пенсиите - въпрос и на пари, и на справедливост

0 4214 25.09.2018
Бисер Петков: Падането на тавана на пенсиите - въпрос и на пари, и на справедливост
БГНЕС

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост. Той коментира предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се разглежда утре в социалната комисия.


В отговор на въпрос възможно ли е отпадането на тавана за всички пенсии министър Петков каза, че всичко е възможно, въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени от таван, е доста висок.

 

"Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени", допълни още Бисер Петков. Той подчерта, че за времето преди 1997 година няма регистър на осигурените и не е тайна, че съществуват и опити за измама чрез представяне на неверни документи.

 

Министърът припомни, че в КСО е записано, че таванът пада за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 година и се запазва, или по-скоро се повишава, нивото за отпуснатите до края на тази година.

 

Това е норма, която беше приета през 2015 година и предстои да влезе в сила в началото на 2019 година.

 

За старите таванът ще се увеличи от 910 на 1040 лева. За новоотпуснатите от 2019 година няма да има таван.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама