НОВИНИ


Националното допитване за смяната на часа се оказа недостъпно за всички

4 5232 28.09.2018
Националното допитване за смяната на часа се оказа недостъпно за всички

Дали предпочитат да остане лятното или зимното часово време българите могат да заявят на посочен правителствения портал, но там първо се иска предварителна регистрация с данни, които се оказвт пречка за част от желаещите да гласуват.


Сед като Европейската комисия взе решение смяната на времето да бъде отменена през 2019 година в България започна национално допитване.Официален референдум не се предвижда.

 

Интернет порталът, който посочват от министерството на Теменужка Петрова www.euaffairs.government.bg затруднява по-голямата част от българите да кажат своето предпочитание. Ако успеят да разберат къде точно се събират мненията, стигат до искане първо да се регистрират в Администрацията на министерски съвет със свое име, фамилия, парола, имейл, адрес и телефон. Разбира се това предотвратява един човек да гласува по няколко пъти, но никъде не е  предварително оповестано, че има такива изисквания. Много хора се отказват и защото така самото гласуване ще им отнеме много повече от 10 минути и биха могли да го направят в почивнит дни.  Хорат, които нямат имейл, следователно не могат да гласуват.

 

От официалният старт на 20 септември до сега са гласували само 293 души.

Ако имате желание и вече знаете, че това отнема време и изисква определенни данни можете да гласувате като обърнете внимание, че всъщност дата гласа си за  Предложение за ДИРЕКТИВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА за преустановяване на сезонните промени на часовото време и за отмяна на Директива 2000/84/ЕО

 

Допитването на енергийното министерство ще продължи до 11 октомври, след което отговорите ще бъдат обобщени в национална позиция. Тя пък трябва да бъде представена на Евросъюза до края на март 2019-а.

 

В официалната информация се казва, че отговорите на българите ще бъдат взети предвид при оформянето на позицията кой от двата варианта ще избере България.

 

Темата за и против смяната на стрелките се повдига от години, когато наближи моментът времето да се премести с час напред или назад. Краят на дебатите дойде след като Европейската комисия инициира референдум и европейските граждани избраха това да остане в миналото. Според предложението на комисията през 2019 година ще спрем да местим часовника, а всяка държава ще реши на лятно или на зимно часово време да остане.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама