НОВИНИ


Ердоган отменя брифинга си в Берлин заради издирван от него журналист

1 3874 28.09.2018
Ердоган отменя брифинга си в Берлин заради издирван от него журналист
Реджеп Ердоган

Президентът Реджеп Ердоган смята да отмени брифинга си в Берлин, където е на официално посещение заради журналиста Джан Дюндар, съобщават турски медии.


Бившият главен редактор на опозиционния в.“Джумхуриет“ Джан Дюндар успя да избяга в Германия преди около две години, но турските власти издадоха заповед за задържането му. Той обаче е получил акредитация за днешния брифинг на Ердоган и Ангела Меркел, което доведе до дипломатическо напрежение. Турската делегация реагира остро на възможността Дюндар да задава въпроси по време на съвместния брифинг, но германската страна не отстъпва от решението си и напрежението се покачва, посочва БГНЕС.

 

Представители на Анкара, придружаващи президента, са предупредили, че той смята да отмени участието си в брифинга, ако Дюндар бъде допуснат в залата. Самият Дюндар е заявил пред германската агенция ДПА, че ще пита Ердоган защо твърди, че в турските затвори няма журналисти, а терористи, докато истината е съвсем друга. Турската делегация, водена от президента, бе посрещната вчера на летището с протести на журналисти от „Репортери без граници“. Те носеха плакати с надписи „Ердоган каца в Берлин, журналистите са в затвора“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама