СВЯТ


ЕП намали предресъединителната помощ за турция

0 3659 02.10.2018
ЕП намали предресъединителната помощ за турция
Очаква се реакция от страна на Турция след взетото решение от ЕП.

Европейският парламент намали със 70 млн. евро предприсъединителната помощ за Турция заради отдалечаване на страната от ЕС по отношение на върховенството на закона и основните права.


Европейският парламент прие днес предложението помощта за Турция да бъде намалена със 70 милиона евро за догодина. Предложението бе подкрепено от 544 евродепутати, 28 бяха против, а 74 се въздържаха, съобщава БТА. Преди година ЕП заяви, че посочената сума ще бъде предоставена на Анкара, ако докладът очертава напредък по въпросите за върховенството на правото, човешките права и свободата на медиите.

 

ЕП взима предвид оценката на Европейската комисия от последния годишен доклад за Турция от тази пролет, в който се отчита, че страната се отдалечава от ЕС, особено в областите на върховенството на закона и на основните права.


С днешното решение на ЕП сумата ще бъде насочена към усилията на ЕС да ограничи миграцията през Средиземно море. Част от средствата ще послужат за предоставянето на хуманитарна помощ за Сирия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама