НОВИНИ


ЕС спря 70 млн. евро помощи за Анкара

1 4070 02.10.2018
ЕС спря 70 млн. евро помощи за Анкара

Турция губи 70 милиона евро помощ от Брюксел заради неспазване на основните принципи на правовата държава. Орязването на средствата беше гласувано с голямо мнозинство от Европарламента в Страсбург.


Европарламенът очевидно се е прицелил към страните, които не гарантират върховенството на закона и погазват основните прнципи на Евросъюза. След като гласуваха за санкциониране на Унгария и предупредиха Полша, днес евродепутатите гласуваха и за орязване на предприсъединителните фондове на Турция. Спрените днес пари нямат нищо общо със сделката между Брюксел и Анкара за удържане на мигрантите.

 

Страстите в Страсбург обаче се разгорещиха от друго събитие - включването на още един кандидат в надпреварата за поста на Жан-Клод Юнкер. След германеца Манфред Вебер, от средите на ЕНП заявка за поста даде и финландецът Александър Стуб. Той е млад, полиглот, бивш премиер и евродепутат. Много активен в социалните мрежи.

 

За разлика от Вебер, Стуб говори френски - задължителен в европейските институции.
От средите на социалистите също се очакват топ кандидатури за поста предесдател на Еврокомисията. Освен словашкият комисар Марош Шефчович се очаква в надпреварата да се включи и заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс.

 

А утре евродепутатите ще подложат на дискусия новата съдебна реформа в Румъния и назависимостта на съдебната власт - проблеми, излезли на дневен ред след масовите протести в Румъния през лятото. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама