СВЯТ


Посочиха мултимилионер за поръчител на убийството на Куциак

0 3778 04.10.2018
Посочиха мултимилионер за поръчител на убийството на Куциак
Словашкият журналистът Ян Куциак

Един от четиримата заподозрени, арестувани за убийството на словашкия журналист Ян Куциак, обвини мултимилионера Мариан Кочнер, че е поръчител на престъплението.


Журналистът Куциак е разследвал разнопосочните дейности на Кочнер. 55-годишният Кочнер, собственик на няколко компании, е задържан от юни по дело за фалшиви записи на заповед, но срещу него още не е внесен обвинителен акт, съобщава БНТ.

 

Миналата седмица бяха арестувани четирима души във вразка с убийството на журналиста и годеницата му.  Те са с повдигнати обвинения и са в предварителния арест.

 

Единият от задържаните - предприемачът от град Комарно Золтан А. е посочил мултимилионера Кочнер за поръчител. Другите задържани са Алена Ж., смятана от следователите за поръчител на убийството, предполагаемия извършител Томаш С. и шофьора, който го е возил до мястото на престъплението - Мирослав М.

 

Куциак разследваше връзките между калабрийската мафия и словашки политици. Убийството на журналиста и годеницата му Мартина Кушнирова, застреляни в дома им в провинцията, предизвика масови демонстрации срещу словашкото правителство и доведе до оставката на премиера Роберт Фицо.

 

Миналата година националната агенция за борба с престъпността (NAKA) е прекратила разследване срещу Кочнер за предполагаемо укриване на данъци. Мултимилионерът е бил известен със заплахите си срещу журналист, съобщава още БНТ, позовавайки се на думите на  главният редактор на Aktuality.sk., медията, за която работеше убитият журналист.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама