НОВИНИ


Разпитват министри по делото срещу Петър Москов за турските ваксини

0 4034 04.10.2018
Разпитват министри по делото  срещу Петър Москов за турските ваксини
Петър Москов

Четирима министри от кабинета ”Борисов 2” са се явили по делото за турските ваксини срещу бившия здравен министър Петър Москов. Днес в специализирания съд са повикани Николай Ненчев, Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин. Еергийният министър Теменужка Петкова се е явила в съда, въпреки ,че е била нередовно призована.


В средата на миналия месец делото тръгна по същество. Срещу Москов са повдигнати три обвинения. Според прокуратурата той е нарушил закона, като е приел дарение на ваксините „Еувакс“ и „Пентаксим“ от министерството на здравеопазването на Турция.

 

Бившите министри Николай Ненчев и Румяна Бъчварова са обяснили, че решението за бартера с турските ваксини е било взето на подпис - процедура, която се използвала сравнително рядко в Министерски съвет, а документите около това решение се подготвяли от администрацията на МС, информира БНР.

 

Така наречените "неприсъствени решения" били свързани с въпроси, на които сроковете изтичали и между редовните заседания на МС, и се налагало да се реагира по спешност. Подобна процедура са описали още докато чакат пред съдебната зала Ивайло Калфин и Теменужка Петкова.

 

Всички бивши министри от кабинета "Борисов 2", които са говори пред съда днес са обяснили, че не са имали персонални разговори с колегата си Петър Москов, но иначе знаели, че през 2015 г. имало проблем с ваксините.

 

През разпити по същата процедура ще минат и останалите министри от кабинета "Борисов 2", както и самият тминистър-председател Бойко Борисов. Те са сред 80-те свидетели, които в крайна сметка ще бъдат разпитани по делото срещу Петър Москов в рамките на следващите месеци.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама