НОВИНИ


Майките: Продължаваме протестите до началото на реални действия

0 3436 09.10.2018
Майките: Продължаваме протестите до началото на реални действия
Протест на майките на деца с увреждания в София

На днешното подписване на План за действия по приемане на законодателство за хората с увреждания отново е имало обещания, които майкте не вярват, че ще се случат. На срещата с майките днес са били Мая Манолова, социалният министър Бисер Петков и финансовия Владислав Горанов.


"Важна стъпка е ангажирането на страните с проблема. Няма да се приберем, продължаваме протестите, до началото на действията", каза в края на срещата една от майките на дете с увреждане.

 

Обединихме се около принципната позиция, че Законът за личната помощ и Законът за лицата с увреждания трябва да се разглежда в пакет от НС. Ще бъдат предвидени още 150 милиона лева за хората с увреждания. Част от средствата, които се формират сега и добавките за чужда помощ ще се вземат при кандидатстване, обяснява социалният министър Бисер Петков. "На личната помощ ще имат право лицата с трайни увреждания с над 90 на сто, а при децата с над 50 на сто. Ангажиментът за срок е изплащането да започне от началото на 2019 г.", обяснява още Петков.

 

"Бяха поети конкретни ангажименти и срокове от правителството. Ще следя процеса от близо, но и ще продължа да подкрепям майките на деца с увреждания на техните протести", коментира темата омбудсманът Мая Манолова.

 

"Имаше натрупано недоверие между отделните страни в процеса. Последните два дни водихме разговори с представители на хората с увреждания. Недоверието трябваше да бъде преодоляно и днешното разбиране дава първа отправна точка, за структуриране на работата до края на тази година. Ние не се опитваме да избягаме от промените", обясни министър Владислав Горанов.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама