НОВИНИ


”Анимус”: Над 20 убити жени са извън полицейската статистика

0 3791 09.10.2018
”Анимус”: Над 20 убити жени са извън полицейската статистика

Има много жени, чиито имена не станаха ясни, а останаха само в полицейската статистика, а някои даже не са и в нея. Има над 20 случая, в които са убити жени в България, но част от тях не са в полицейската статистика, тъй като ги считат за други случаи - на ревност, на неща, които са се случили във фамилията, но те са убийства на жени.


Това каза  Надежда Стойчева от фондация „Анимус“  по БНР. Тя определи станалото с Виктория Маринова като „една много тъжна история, най-вероятно на сексуално насилие, завършило с убийство“. „Просто стана известен този случай, защото тя е журналистка, но едновременно с това ние страдаме за всяка жена, която е била убита. В момента, в моя кабинет има сигнали за една жена, която е в риск - жертва на домашно насилие с две деца.

 

Тя има две възбранителни заповеди за защита, които не се изпълняват и тя е пребита на улицата. В момента предупреждавам прокуратура и полиция, тъй като следващия път ще бъде убита.  Не може безкрайно някой да бъде пребиван, да дава сигнали и да не се взимат никакви мерки. След това ще бъде в черните хроники“.

 

Държавата и институциите трябва да се грижат за всички жертви на домашно насилие, категорична е Стойчева. „Дори и да не става въпрос само за убийства има десетки, стотици случаи на жертви на сексуално и домашно насилие,  трафик на жени и момичета. Най-закъсалите и тежки случаи са тогава, когато институциите не взимат никакви мерки и случаят се задълбочава. Имаме много такива - над 100 случая на деца - жертви на насилие в нашата зона „Закрила“.

 

В един случай, който е изоставен и не се работи добре, става все по-свирепо и жестоко насилие и все по-тежки стават травмите“. Хората обикновено не желаят да помагат на жертвите, защото се страхуват да се докоснат до жестокостта на човешките същества, предупреди тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама