НОВИНИ


В очакване на белодробна трансплантация са починали трима българи

1 3737 15.10.2018
В очакване на белодробна трансплантация са починали трима българи
Доктор Михаил Христов - директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. Министерство на здравеопазването

Трима пациенти от листата на чакащите за белодробна трансплантация са починали за две седмици. Това съобщи новият директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов.


Министерството се надява да сключи договор с клиники от Германия и от Турция да обучат български лекари, които да правят операциите у нас. На 22 октомври у нас пристига турски трансплантационен екип, за да се  запознае с възможностите за извършване на белодробни трансплантации в Университетските болници "Света Екатерина" и болница "Лозенец". Такава договорка има и с екип от Хановер.

 

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил Христо обяснява, че българи, нуждаещи се от белодробна трансплантация, няма да бъдат приемани в немски клиники, защото сме само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант, съобщава БНР.


"Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните-членки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в  т.нар. "Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама