НОВИНИ


Борисов: Натискът върху България сега идва от гръцката граница

1 3656 18.10.2018
Борисов: Натискът върху България сега идва от гръцката граница
Бойко Борисов

Не можем да говорим за вторично разпределение на мигрантите, преди да сме решили въпроса с външните граници. Всяка една държава може да се справи, подпомагана от ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.


Премиерът посочи, че пред лидерите е изброил най-важните условия за разрешаване на проблема с миграцията - да има политическа воля, да се вземат мерки за ограничаване на достъпа с техника и гранични екипи, да се приоритизират споразуменията с трети държави и при необходимост да се отпуснат средства за опазването на границите на ЕС, както беше направено за България през 2016 г.

 

„На базата на тези неща - тогава вече може да говорим за солидарност и вторично разпределение. В момента основният поток от мигранти, които заливат Европа, минават през Гърция. България се справя прекрасно с този проблем и всички го признават“, каза още Борисов. Той допълни, че му предстои визита в Египет, където ще обсъди темата за миграцията с президента Абдел Фатах Сиси.

 

Досега България е върнала със самолети обратно близо 3000 афганистанци, дошли нелегално у нас, отбеляза премиерът. За пореден път обявих, че солидарността на България е опазването на външната граница на ЕС, каза още той.

 

Премиерът Борисов определи преговорите за Брекзит като изключително тежки и още веднъж подчерта, че в сферата на сигурността връзките между службите трябва да се запазят. „Всички ние сме убедени, че трябва да се вземат абсолютно всички мерки за киберзащита на ЕС и поотделно, и заедно“, допълни Борисов.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама