НОВИНИ


Правната комисия отхвърли ветото на Радев за държавната собственост

1 3603 23.10.2018
Правната комисия отхвърли ветото на Радев за държавната собственост
Според Радев текстовете противоречат на целта на забранителния списък. БГНЕС

Депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърлиха президентското вето и отново гласуваха разпоредбите от Закона за държавната собственост. Текстовете са подкрепени с гласовете на 9 депутати, трима са гласували с „против“.


Държавният глава Румен Радев упражни правото си на отлагателно вето и върна за ново разглеждане част от промените в Закона за държавната собственост, гласувани от парламента на 10 октомври 2018 г. Според него с приетия закон се създава възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

 

 Фрог нюз публикува списъка на 178 дружества с над 50% държавно участие, за коите се отнася ветото, т.нар. Приложение №1.

 

Президентът оспори § 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост (ЗИ ЗДС), с който се премахва забраната за апортиране на имоти и вещи - собственост на търговски дружества, включени в Приложение № 1 „Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях“ от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Освен това с § 4 се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества по Приложение № 1, в търговски дружества с държавно или общинско участие.

 

Според Румен Радев посочените текстове противоречат на целта на забранителния списък, а именно - да не се приватизират без решение на Народното събрание дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост.

 

Предстои върнатите за второ разглеждани законови разпоредби да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама