АРТ ДЖУНГЛА


Националният природонаучен музей стана на 120 години

0 7231 27.10.2009
Националният природонаучен музей стана на 120 години
Националният природонаучен музей

Най-старият музей в България отбелязва днес своя 120-годишен юбилей. По този повод лично премиерът Борисов ще открие барелефите на неговия основател - княз Фердинанд и първият му директор акад. Иван Буреш, след което ще пререже и лентата на новата експозиция в зала “Риби”.



Събитието ще бъде отбелязано с тържественото събрание, което започва в 11.30 ч. в Големия салон на БАН. В него ще вземе участие и изпълняващият длъжността министър на образованието, младежта и науката доц. Сергей Игнатов.

Природонаучният музей е най-старият музей в България. Той притежава най-богатата експозиция на Балканския полуостров. Основан е през 1889 г. под името Княжески естественоисторически музей. В началото съхранява личните колекции от птици, бозайници и пеперуди на княз Фердинанд. Първият уредник на музея е придворният лекар д-р Паул Леверкюн, известен и като отличен орнитолог. Той подготвя първата експозиция, представена в 14 зали на два етажа в стара сграда на сегашното място на музея, която е открита за посещение през 1907 година.

Освен с музейната и научна дейност, музеят продължава да обогатява своите уникални колекции. Наред с това експозицията му е перфектно място за практически знания на студенти и ученици, за организирането на тематични и представителни изложби.
Годишно природонаучният музей се посещава от около 50 000 души, като има години, които посетителите достигат до 115 000 човека, посочват от БАН.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама