НОВИНИ


Майките преминават към гражданско неподчинение, непреклонни в искането за оставка на Валери Симеонов

3 4233 25.10.2018
Майките преминават към гражданско неподчинение, непреклонни в искането за оставка на Валери Симеонов
Протестиращите заявиха, че преминават към действия на гражданско неподчинение, за да бъдат чути исканията им.

За четвърти пореден ден майките и близките на деца с увреждания протестират с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Протестът започна малко след 17 часа пред Министерския съвет.


Протестиращите блокираха кръстовището на „Мария Луиза” и „Тодор Александров”. След това се върнаха отново пред Министерския съвет. Хората скандираха „Оставка” и обявиха, че ще продължат да протестират и утре.

 

Протестират както майки на деца с увреждания, така и други граждани, които подкрепят исканията на майките. Протестиращите носят плакати "Симеонов - срам", "Не съм платен, мразя ви безплатно" и други. Те отново са с черни знамена. 

 

Майките не разбират откъде се е появило общественото напрежение във връзка с предвидената промяна в Закона за хората с увреждания ресорният вицепремиер да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

"Категорично не разбрахме кой скандализира обществото в тази връзка. Законът не е писан за конкретния човек, съвсем в реда на нещата е ресорният вицепремиер по демографската политика да оглави и Съвета при условие, че политиките за хората с увреждания са хоризонтални и той трябва да съвмести координацията между различните министерства", каза за БТА Весела Одажиева - представител на протестиращите майки.

 

Тя допълни, че не счита за съобразно да се променя този текст. По думите на Одажиева проблемът идва от човека, който заема поста в момента, но винаги има начин той да се смени, както днес е сменен от поста на председателстващ Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Тя допълни, че има време, докато законът влезе в сила и се надява дотогава Валери Симеонов изобщо да не е вицепремиер. 

"Абсурдно е да се правят законодателни промени само и само да се задържи човек с такъв морал на този пост", каза Вера Иванова. 

 

Майките продължават с протестите и с искането както за оставка, така и за излизането на Валери Симеонов от цялото управление на страната. Те заявиха, че преминават към действия на гражданско неподчинение, за да бъдат чути исканията им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама