НОВИНИ


Меркел няма да се кандидатира за лидер на ХДС, през 2021 се оттегля от политиката

6 4013 29.10.2018
Меркел няма да се кандидатира за лидер на ХДС, през 2021 се оттегля от политиката
Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел няма да се кандидатира за председател на Християндемократичния съюз (ХДС ), съобщават източници от партията, информира БНТ. Неясно е още дали след като предаде през декември председателския пост, ще остане канцлер.


С края на правителствения мандат през 2021 г.  канцлерът на Федералната република Ангела Меркел ще се оттегли от политиката. Източници от средите на Християндемократичния съюз съобщават, че с края на мандата тя няма повече да се кандидатира за депутат в Бундестага. 

 

След изборите в провинция Хесен, управляващите партии в Германия започват дебати за по-нататъшната си политическа стратегия. Провинция Хесен е една от най-богатите провинции в Германия, а най-големият й град - Франкфурт на Майн, е финансовият център на континентална Европа.  И християн-, и социал-демократите претърпяха двуцифрени загуби на гласове в тези избори.

 

Конгресът на Християндемократичния съюз е през декември. Тогава се очакваше Меркел да поиска да бъде преизбрана. Тя винаги е заявявала, че за нея председателството на партията и канцлерският пост вървят заедно.

 

След 18 години начело на Християндемократичния съюз в Германия, Ангела Меркел подходи критично към себе си. На пресконференция в централата на партията в Берлин, тя заяви, че лидерският пост е бил за нея “ежедневна чест”, съобщава БНТ.

 

Същевременно тя има сигурното чувство, че е време за “нова страница”. С тези думи тя официално оповести оттеглянето си от председателския пост през декември. Меркел призна убеждението си, че не се е родила като канцлер и че сегашният й мандат е последен. Желанието й е било да работи с чест и да се оттегли с чест.

 

Други политически постове, след като напусне канцлерството, Меркел няма да поема. Тя критично подходи и към работната атмосфера във федералното правителство. За нея обликът, който управлението създава е “неприемлив”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама