НОВИНИ


Харалан Александров: Има здрава интуиция, че трябва нещо да се направи, ако видиш дете в риск

1 3893 02.11.2018
Харалан Александров: Има здрава интуиция, че трябва нещо да се направи, ако видиш дете в риск
Харалан Александров

В патриархална култура като нашата, дори близките не смеят да се намесят в семейството, та камо ли държавата. Голямата страст на прехода е приватизацията, от който не сме особено щастливи. Цивилизовано е да намерим баланс между частния и публичен интерес. Това каза социалният антрополог Харалан Александров по БТВ по повод убийството на млада жена и малкото й детенце.


Таксиметровият шофьор следва патриархалната етика. Колкото си по-слаб,  толкова повече трябва да бъдеш изключен. Ние сме  в мъчителен прелом-откривайки,  се ужасяваме се от нашите практики. Лицемерно поддържаме версията, че сме добри такива каквито сме.  Има здрава интуиция в нашата общност, че трябва нещо да се направи, ако видиш дете в риск. Истинското гражданско общество е да реагираш ежедневно срещу безобразията.

 

Бившият шеф на агенцията за закрила на детето Ева Жечева уточни:  Много е трудно да се реагира при такава трагедия. Като общество нямаме рефлекс да действаме при такива случи. Смятаме семейството за затворена общност и си задаваме въпросите едва, когато се случи нещастието. Това семейство живее в общност. Този човек също. Винаги, ако имаме една сензитивност, можем да намерим тези знаци. От публичните изяви на таксиметровия шофьор смятам, че той можеше да стане жертва на бащата.   


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама