СВЯТ


Северна Корея заплаши, че ще върне ядрената си програма

2 4408 04.11.2018
Северна Корея заплаши, че ще върне ядрената си програма

Северна Корея предупреди САЩ, че има ”сериозно” намерение да се върне към политическата стратегия, предполагаща да развива ядрения си арсенал, ако не бъдат вдигнати наложените й икономически санкции, предаде АФП.


Пхенян години наред се придържаше към т. нар. стратегия бюнджин, предвиждаща едновременно развитие на ядрените възможности и на икономиката. През април севернокорейският ръководител Ким Чен-ун заяви, че страната вече се е сдобила с ядрени оръжия и занапред Северът ще се концентрира върху "социалистическото икономическо строителство". На полуострова цари "нов климат на разведряване и мир", обясни той.

 

Външното министерство на КНДР заяви в комюнике, че Пхенян може да се върне към политиката "бюнджин", ако САЩ не променят своя подход към санкциите срещу Северна Корея. Водеща страна в международните усилия, положени през 2017 г. с цел икономически натиск върху КНДР, САЩ отказват да облекчат санкциите, докато Северът не осъществи "окончателна и изцяло проверима денуклеаризация".

 

Пхенян осъди "гангстерските методи" на американците и ги обвини, че настояват да КНДР се разоръжи едностранно, без да правят отстъпки от своя страна. "Подобряването на отношенията и санкциите са несъвместими", се казва в комюникето. Северът все още очаква "съответния отговор от САЩ", добавя Пхенян.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама