НАРОДЕН ГЛАС


Йонко Иванов: Бонусът - за застрахователите, малусът - за шофьорите, да ни ударят и 100 тояги

12 7346 08.11.2018
Йонко Иванов: Бонусът - за застрахователите, малусът - за шофьорите, да ни ударят и 100 тояги
Йонко Иванов

В предлагания в България вариант системата ”бонус-малус” при изчисляване на задължителната застраховка ”Гражданска отговорност” няма да подобри пътната обстановка, няма да поощрява добрите шофьори и единствено ще облагодетелства застрахователите.


Това каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

 

Припомняме, че от Комисията за финансов надзор предложиха проект на системата, която предвижда с до 25% по-евтина "Гражданска отговорност" за изрядните шофьори и ръст на цената на полицата с до 400% за тези, които извършват тежки нарушения.

 

Всеки един закон трябва да бъде ясен точен и достъпен за потребителите. Този закон нито има яснота, нито достъпност. Тук се започна с една голяма дебела тояга. Бонусът е за застрахователите, малусът е за шофьорите. В случая наказваме пистолета, който е гръмнал, а не човекът, който е стрелял, заяви Иванов.

 

Тази система не стимулира добрия водач, слага всички на една нога и пълни джоба на застрахователите. Това е един балон, който ще се спука. Напрежението нараства и това е един автогол, който управляващите си вкарват в края на годината. Първо се вдига данъкът на колите, сега и гражданската отговорност – дайте и сто тояги на голо да ни ударят, подчерта Йонко Иванов.

 

Тук никъде не се говори за възпитателен ефект, говори се само за санкции, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама