НОВИНИ


Бургаски съдия сряза турския съд за граничните полицаи, нарушават националния ни суверенитет!

4 4913 09.11.2018
Бургаски съдия сряза турския съд за граничните полицаи, нарушават националния ни суверенитет!

Българските гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков получиха безпрецедентна помощ от Районния съд в Бургас. Съдия Петя Георгиева отказа да изпълни международната поръчка за разпит на граничарите, с което даде ясен знак – че независимата съдебна власт смята четиримата за невинни и водения процес в Турция за груба намеса в българския суверенитет.


До този момент се бягаше от категоричен отказ да се изпълни искането на турската страна и се изтъкваха аргументи, че ние трябва да направим това, което иска Тежкия наказателен съд в Къркларели от българските власти.

 

Тълкуваха се и двустранни спогодби, но експерти от Външно министерство смятаха за неприложим международния акт от 1976 година между България и Турция, предвиждащ едната страна да приема без възражения присъдите по наказателни дела, постановени в другата държава.

 

Днес обаче съдебната система показа зъби. Отсече, че турската държава няма право да се намесва в суверенитета ни. Нарушава се и правото да бъдат съдени два пъти за едно и също престъпление, отсече съдия Георгиева и даде ясен знак, че съдебните власти няма да допуснат преразглеждане на решението на българския съд. Припомняме, че за българския съд четиримата граничари са невинни. Още преди 10-ина години военната прокуратура, която разследваше случая, се произнесе в тяхна полза - те са защитили държавната ни граница и не са извършили престъпление. Решението бе потвърдено и от Европейския съд за правата на човека и казусът се смяташе за приключил до миналата година, когато изненадващо започна ново съдебно производство в Турция.

 

Днес съдия Петя Георгиева вдъхна увереност на четиримата граничари и показа, че българският съд е зад тях, пише още "Флагман".

 

"Още не знам да се радвам ли. Не съм говорил с адвоката, за да ми разясни какво е решението на съда", каза минути след излизане от съдебната зала Михаил Цонков.

 

Въпреки добрата новина адв.Росен Кожухаров, който представлява Михаил Цонков, не бе особен оптимист и смяташе, че това няма да спре делото в Турция.

 

"Независимо от решението на Българския съд по отношение на поръчката, висящият в Турция е факт, тоест там производство ще бъде проведено. Но трябва да разчитаме на постановяване на една справедлива присъда от страна на турския съд.", каза Кожухаров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама