НОВИНИ


Кабинетът оставя вратичка за пакта за миграцията

1 3146 14.11.2018
Кабинетът оставя вратичка за пакта за миграцията
Екатерина Захариева и Младен Маринов БГНЕС

Все пак е възможно България да подкрепи пакта за миграцията на ООН, въпреки че коалиционният съвет на управляващите обяви, че няма да го подкрепим. Българската позиция още се изработва и предстои окончателно решение на правителството. Това се разбра след съвместното заседание на двете парламентарни комисии - по външна политика и по вътрешна сигурност.


Министрите Екатерина Захариева и Младен Маринов не отговориха еднозначно на въпроса, зададен от депутати от БСП, а след това и от журналистите.

 

По-рано, след час и половина дебати представителите на изпълнителната власт, на ГЕРБ и ДПС декларираха подкрепата си за присъединяването на България към въпросната декларация на ООН. ВМРО и БСП потвърдиха позицията си против. Тя беше изказана и след заседанието на Коалиционния съвет в понеделник от страна на Патриотите.

 

България може във всеки един момент да се присъедини към документа, стана ясно от изказването пред депутатите на външната министърка. Захариева подчерта, че пакта за миграцията е в полза на нашите 1 850 000 сънародници, които са емигранти в момента.

 

Председателката на външната комисия Джема Грозданова изтъкна, че няма как да се прави паралел между Истанбулската конвенция и пакта, тъй като първият документ е обвързващ, докато вторият няма такъв характер.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама