НОВИНИ


ЕС: Орбан да обясни защо даде убежище на Груевски

1 3799 21.11.2018
ЕС: Орбан да обясни защо даде убежище на Груевски

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да даде ”разумно обяснение” за решението на страната му да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер, съобщи в Туитър Йоханес Хан.


Никола Груевски, който напусна страната, след като бе осъден на две години затвор за обвинения в корупция, заяви във вторник, че е получил политическо убежище в Унгария. Йоханес Хан, еврокомисарят, отговарящ за преговорите за разширяване на ЕС, написа в Туитър: "Ако бъде потвърдено, очаквам разумно обяснение от Виктор Орбан за причините“.

 

"Върховенството на закона остава основен принцип за страните-членки и за кандидатките за членство", добави Хан.

 

"Това е от решаващо значение за репутацията на Европа. Учудващо е, че Унгария подкрепя присъединяването на Македония към ЕС, но не я смята за безопасна. " ЕК от своя страна заяви: „Очакваме Унгария да действа в съответствие с правилата за предоставяне на убежище без политизиране.“

 

Комисията припомня, че според европейското и международното законодателство държавите-членки индивидуално вземат решение относно молбите за убежище. ЕК твърди още, че "след години на изоставане Македония постига добър напредък във върховенството на закона, както Съветът по общи въпроси оценява в заключенията от юни 2018 г.", цитира БГНЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама