НОВИНИ


До 5000 лева за далечни роднини при смърт на пътя

1 3634 22.11.2018
До 5000 лева за далечни роднини при смърт на пътя
Според БСП текстът защитава единствено интереса на застрахователите. БГНЕС

Парламентът гласува окончателно таван до 5000 лв. обезщетение за далечни роднини при смърт на пътя. Предложението за лимита е на Менда Стоянова, а първоначалната й идея беше и за ограничение до 20 000 лв. за съпруг, деца, родители.


В момента за близки роднини няма лимит на обезщетението. Народното събрание гласува окончателно промените в Кодекса за застраховането, с които се въвежда ограничението за искове на далечни роднини.

 

Този лимит от 5000 лева ще важи до приемане на наредба за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увредено лице вследствие смъртта на пострадало лице.

 

Менда Стоянова поясни, че след приемането на наредбата ще бъде ясен и конкретният размер, а целта на предложението й е "Гражданска отговорност" да не поскъпне драстично за 3 млн. български автомобилисти, защото, ако бъде отхвърлено, има голяма вероятност размерът й да скочи двойно.

 

В срок до 31 декември 2019 г. всеки застрахователен брокер трябва да представи в КФН актуален списък на членовете на управителния си орган.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама