ПОЛИТИКА


България, Гърция, Албания и Македония със специални дипломати

2 6299 23.11.2018
България, Гърция, Албания и Македония със специални дипломати
Четвъртата четиристранна министерска среща на Албания, България, Гърция и Македония в Солун. МвНР

В Солун се срещнаха министрите на външните работи на България, Гърция, Албания и Македония, които отчетоха по-добри връзки и ръст на стокообмена между държавите на Балканите. Министрите обсъдиха икономическите си отношения и взеха решение всяка държава да излъчи по един дипломат, който да следи за реализацията на договореното помежду им.


Българският министър на външните работи Екатерина Захариева  обяви, че са обсъдени възможностите  всяка една от държавите да напарви ясен екшън-план за всичките решения, които се вземат в този формат на срещи. Също така всяка държава трябва да посочи по един университет, може би икономически или свързан с инфраструктурата, така че да бъдат обединени политическите усилия с научната експертиза.

 

Заместник-министър на външните работи на Гърция Георг Катроугалос коментира, че е била обсъдена възможността да се създаде обединено икономическо пространство в региона, което да бъде отворено за инвестиции.

 

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров споделя, че определени срещата са добра възможност за създаване на политически условия за близки икономически отношения.  По горещата политическа тема за бившия македонски премиер Никола Груевски, който получи убежище в Унгария, за да не влезе в затвора, Никола Димитров заявява, че Македония разчита на правото.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама