СВЯТ


Чешкото правителство на Андерй Бабиш оцеля след вот на недоверие

0 3925 23.11.2018
Чешкото правителство на Андерй Бабиш оцеля след вот на недоверие
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

Вотът се проведе по искане на опозицията, като целта му беше отстраняването на левоцентристкия премиер Андрей Бабиш заради разследване срещу него за измами с европейски субсидии за стопанство, което той прехвърлил на свои родини, в това число и на сина си Андрей Бабиш-младши.


На вота днес в парламента не бяха събрани необходимите 101 гласа от общо 200, за да бъде свалено правителството. Това се очакваше тъй като опозицията разполага с 92 места. Партията на Бабиш АНО и влизащата в управляващата коалиция Чешка социалдемократическа партия имат 93 мандата. Правителството разчита на подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която има 15 депутати. По-рано тази седмица социалдемократите и комунистите отказаха да подкрепят вота на недоверие срещу правителството.

 

Неотдавна синът на Бабиш каза на репортери, че нарочно е бил държан в Крим, за да не бъде разпитван по случая с измамата. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че синът му е психически болен и че е бил в Крим доброволно, съобщава БТА.

След разкритията, направени от сина на Бабиш, в Прага и на други места се състояха масови протести, призоваващи премиера да подаде оставка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама