ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 4200 10.08.2007
Петъчната преса

Вестниците пишат за суперслабия сезон; за европейския финансов 11 септември; за кметските схеми; за немците, които ще ни дават книжки; за секс-стаята в офиса.


Строги немци ще ни дават книжки, четем в 24 часа.

Вече звънели на ТUV готови ли са да изпитват шофьорите ни. Да, бил отговорът от Германия. Държавата може да прехвърли изпита за шофьори на външни организации, научи “24 часа”. Вече имало сондажи с фирмите ТUV и DEKRA биха ли поели изпитите тук. В Германия тези фирми препитват водачите и правят технически прегледи. Те са известни с железните си критерии и неподкупност. “Министър Мутафчиев е подписал заповед, вече е решено”, сигнализираха пловдивски инструктори. “Няма договор, има само идея държавата да излезе от изпитите, но тя в момента се обсъжда”, каза министър Петър Мутафчиев. Целта му била да спрат обвиненията, че се купуват книжки.

Рушвет от банкомат, описва Стандарт.

 Марио Върбанов дръпна 800 лв. от карта на сгафил шофьор. Рушветът вече не се взима на ръка, а с банкова карта. Скандалното ноу-хау принадлежи на катаджията от Враца Марио Върбанов. Пътният полицай взел дебитната карта на шофьор, докато проверявал документите му. След това отишъл до първия банкомат и дръпнал на два пъти 800 лева. Дни по-късно обраният шофьор се усетил, намерил ченгето и си поискал парите. Катаджията ги върнал и двамата се разбрали да забравят за случая. Няколко дни по-късно обаче шефът на врачанската полиция комисар Иван Сълов получил анонимен сигнал, разобличил подкупния полицай и го уволнил. След седмица Сълов се натъкнал на друг скандален случай в подчинената му служба. Докато се прибирал от Балкана, шефът спипал трима от подчинените му полицаи да се пекат на нудистки плаж.

ЕЦБ измъква банките от кредитен шок със 100 млрд. евро, шокира Дневник.

В четвъртък денят бе белязан от най-голямата за последните шест години криза на капиталовите пазари и на стоковите борси. Мнозина анализатори определиха събитията като европейския финансов 11 септември. Нанесен е сериозен удар по доверието в банковата система, както и на доверието между самите банки заради растящи съмнения, че другият крие с колко рискови кредити се е натоварил, обясни високопоставен български финансист, пожелал анонимност. В опит да укроти паниката Европейската централна банка отговори с категорична намеса и изсипа на пазара за краткосрочно кредитиране "неограничен ресурс" при преференциална лихва от 4 процента. Веднага 49 банки взеха невижданите досега 94.8 млрд. евро (130.2 млрд. долара). Подобно нещо ЕЦБ направи в драматичните часове на 12 септември 2001 г., но в доста по-скромен размер от 69.3 млрд. евро. Малко по-късно американският Федерален резерв добави още 24 млрд. долара в краткосрочни резерви за банковата система - най-голямата намеса на централната банка на САЩ в страната от април насам. Дали всичко това ще стабилизира ситуацията, престои да стане ясно през следващите дни. Шокът в кредитния сектор повлече надолу и борсите, и валутните пазари от Русия до Бразилия заради притеснения дали няма капиталите да се отдръпнат от по-рисковите райони. Петролът отстъпи от опасения, че ще се свие потреблението. Златото рязко поевтиня от голямото предлагане от банки, опитващи се да го превърнат в пари и да си покрият загубите. Затягането на кредитните условия пък заплашва да спре обратните изкупувания и големите сделки за придобивания - двете основни сили зад растежа на пазара в последните години.

Плащаме десетачка за нощ на морето, оповестява Стандарт.

Сезонът е най-слаб от 1997 г. насам, оплакват се общинари До 10 лева падна цената на нощувката в малките градчета на юг от Бургас. В разгара на летния сезон квартирите поевтиняват. Бабички хазяйки в Царево са готови да смъкнат лев-два от цената на леглото след пазарлък. Същото е положението и в Ахтопол, а в Лозенец цените са около 15 лева. За сметка на евтинията обаче наемателите трябва да са готови да ползват общ санитарен възел с другите гости. Рискът е да се къпят със студена вода, ако закъснеят след плажа. Който иска повече екстри като хладилник, телевизор и климатик в стаята, трябва да брои 20-25 лв. за нощ в семеен хотел или двойно повече в по-луксозна сграда. За петнайсетина лева може да се намери и нощувка в Слънчев бряг, неочаквано евтини са и квартирите в Несебър. Ниските цени са в резултат на голямата конкуренция, безразборното строителство и въвеждането на туристически визи за страни извън Евросъюза, коментират експерти. За да не останат празни къщите им, хората по морето дават квартири на безценица. Летният сезон ще е най-слабият за последните 10 години, отчитат туроператори и хотелиери. За да спасят бизнеса си през следващите години, хотелиери в Слънчев бряг и Несебър поискаха мораториум върху сделките с имоти и строежите върху пясъчните дюни. Разрешителните за строеж обаче трябва да се съобразяват със съществуващата инфраструктура, категорична е дамата.

Лъжат ни с цените на сирене и мръвка, информира Стандарт.

Реалната цена на сиренето е не повече от 3 лева. За толкова трябва да купуваме и килограм пилешко, а пържолите струват 6-7 лева. Това изчислиха експерти от Съюза на производителите на фуражи. Сметките са направени на базата на количеството храна, необходима за отглеждането на животните. В магазините обаче плащаме за тези продукти между 2 и 4 лева отгоре. Поскъпването на млечните храни и месото е спекулативно, заявиха от браншовата организация. Цените на мръвките и сиренето скочиха с 60%, като търговците се оправдаха със сушата и скока на зърното. Стойността на фуражите обаче се е увеличила само между 20 и 30 на сто. Освен това скъпите храни са отгледани с евтино жито. Според производителите продуктите, отгледани от скъпо зърно, ще излязат най-рано след месец. Черният пазар на фуражи и изпразненият държавен резерв са основните виновници за кризата със зърното и високите цени на хранителните продукти, твърдят производителите. Половината от заводите, които правят храна за животните, са извън закона, не плащат данъци и подбиват цените. Отчетените официално продажби са за 800 000 т фураж, а реалното потребление у нас е 1,4 млн. тона, твърди Любомир Драганов, член на съюза. Съвестните производители пък са намалили печалбите си с почти 7%, за да могат да поддържат сравнително ниски цените на фуражите. Затова вместо с 40-50% заради двойния скок на пшеницата храната за животните е поскъпнала само между 20 и 36%. Тон фураж излиза между 430 и 595 лв. Цената му през миналата година се е движела от 349 до 489 лв. 

Кметските схеми, част 2, описва Монитор.

Почти всички от номинираните над 20 кандидати на БСП за кмет на столицата са се отказали, научи “Монитор”. Все още в червената централа от употреба не са излезли само имената на бившия ни посланик в Турция Стоян Сталев и на арх. Бръчков. Повечето от районните организации в София настояват да бъде издигната кандидатурата на Румен Овчаров. И при провал да понесе политическа отговорност като си подаде оставката от председателския пост в градската организация. Червените имат разправии и с коалиционните си партньори. Комунистите заплашват, че ако не получат 10-то място в листата с общински съветници ще направят своя. Въпреки уверенията на пресаташето на столичните социалисти Гергана Алексова, че до края на седмицата ще стане ясна кандидатурата им за кмет на София, това няма да се случи и до края на месеца, категорични са червени активисти. Игри вдясно Ако подкрепим Бойко Борисов за кмет на столицата това ще стане на базата на обща програма за управление на града, заяви пред "Монитор" шефът на СДС Пламен Юруков. Той увери, че по време на срещата си с Борисов, обсъждали общи идеи за развитието на града. Една от тях е, строителните фирми да работят през нощта, защото на гражданите им е нужна максимална свобода, а на предприемачите ще им се наложи да се съобразят с това. СДС твърдят, че продължават и диалога с ДСБ. Те обаче не подкрепят г-н Борисов, но въпреки това не мисля, че ще откажат единна дясна политика в столицата, посочи синият лидер и напомни, че 20 август е крайната дата, до която СДС трябва да реши с кого ще участва в изборите в столицата. Според синия парламентарист Иван Колчаков СДС ще подкрепи столичния градоначалник за втори мандат, защото това е реалистичният и прагматичният вариант за партията. Той е десен кмет и е подкрепен от европейските ни партньори. Единството между старата десница в лицето на СДС и новата, която представлява ГЕРБ след две години ще доведе до повече български депутати в Европейската народна партия", смята Колчаков. Колчаков информира, че СДС ще подкрепи сегашния кмет на Пловдив Иван Чомаков, тъй като ръководството е единодушно, че ще застане зад всички сини градоначалници, които са запазили доверието у гражданите, а това се отнася за кметовете на Пловдив, Видин, Велико Търново, Плевен, Перник. В Пазарджик кандидатът на партията ще бъде председателят на общинския съвет Тодор Попов.

БСП ухажва Кънев за дуела с Борисов, пише Новинар.

Икономистът Петър Кънев е най-ухажваната от БСП фигура за предстоящите местни избори в София, съобщиха от "Позитано" 20. В момента социалистите са пред огромна дилема какъв кандидат да издигнат, така че той да се противопостави успешно на настоящия градоначалник Бойко Борисов. Червените удариха на камък при външния министър Ивайло Калфин и министъра на културата Стефан Данаилов, които също бяха номинирани за червен кандидат-кмет в столицата. Двамата отказаха да се впуснат в подобна битка, а и евентуалната им кандидатура би провокирала нова смяна в кабинета. Най-популярният юрист на социалистите - Татяна Дончева - пък ги обяви за несериозен вариант, защото били "крехкички и меки" за това трасе. Фаворит за червената кандидатура бе и депутатът Костадин Паскалев, но той също отказа, защото научил за идеята на БСП твърде късно и нямал време да се подготви. Сега социалистите упорито се опитват да убедят колегата си от парламентарната група Петър Кънев да приеме номинацията. Нито председателят на партията Сергей Станишев обаче, нито лидерът на социалистите в София Румен Овчаров са водили официални разговори с него. При всички случаи до края на месеца кандидатурата на БСП трябва да е готова. За номинирането на Кънев се заговори още преди няколко месеца. След министерските оставки в правителството обаче неговото име се превърна в едно от най-обсъжданите и за министерския пост на Овчаров. Ако сега депутатът откаже, не е изключено партията да се примоли и на бившия вече зам.-министър на финансите Георги Кадиев.

КНСБ заиграва с ГЕРБ в София, отбелязва Дума.

Членове на синдиката ще влизат в гражданските квоти на партийни листи по места. Много е вероятно КНСБ да има свои представители в листата за общински съветници на ГЕРБ в София. Това заяви вчера лидерът на синдиката Желязко Христов във Варна. Той каза, че ръководството на КНСБ смята Бойко Борисов за успешен кмет. Като такъв Христов посочи и градоначалника на Варна Кирил Йорданов. В началото на септември ще стане ясно кои от кандидатите за кметове в страната подкрепя синдиката. На регионалните структури е дадена възможност да преценяват по места зад кои от тях да застават. Членове на КНСБ може да присъстват в гражданските квоти на партийни листи, уточни още Христов. Най-вероятните партньори на синдиката са БСДП, ГЕРБ и ВМРО. Имаме негативно отношение към крайнонационалистичните и олигархично-корпоративните партии, уточни лидерът на КНСБ. Христов посочи още, че през есента трябва да се направи преоценка на работата на кабинета. Промените в него трябва да са сериозни, а не козметични, коментира още той. Христов подчерта, че КНСБ не иска оставката на правителството, а промени в кабинета и в политиките. От синдиката оценяват негативно работата на правителството в социалната сфера. Критиките са, че няма адекватна политика за развитието на човешките ресурси, което би довело до снижаване на безработицата и повишаване квалификацията на незаетите. Зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров посочи, че няма яснота колко българи работят в чужбина, защото държавата няма миграционна политика.

Свалиха рекламите с Максим и Албена, информира Новинар.

Мобилният оператор "Вивател", който е спонсор на световните шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки, започна да сваля всички улични реклами с тях, съобщи първо Спорт НетИнфо. По-късно фоторепортер на "Новинар" обиколи София, но не откри нито един билборд с двойката. Вероятната причина е катастрофата на 5 август край река Ропотамо, при която джипът на Максим блъсна лека кола. При тежкия инцидент загина 23-годишният Петър Петров, младо момиче изпадна в кома, а други двама бяха ранени. Кръвната проба на световния шампион показа наличие на 1,1 промила алкохол в кръвта. От мобилния оператор уточниха, че "Вивател" има дългогодишни партньорски взаимоотношения с Албена и Максим. "Двойката е донесла на всички българи много поводи за национална гордост. В момента не разполагаме с достатъчно информация за нещастния случай, но искрено съчувстваме на семействата на участниците в инцидента", коментират от "Вивател". Преди два дни на 18-годишната Мануела Горсова, която изпадна в кома след тежката катастрофа, беше направена сложна неврохирургична операция във Военно-медицинска академия. Началникът на болницата ген. Стоян Тонев уточни, че състоянието й е тежко, но животът й вече е вън от опасност.

Учителите още карат със старите заплати, четем в Дневен Труд.

Учителите още не са си получили повишението от 10 на сто, което кабинетът гласува да вземат от 1 юли. “Това е безобразие - искат от нас да не стачкуваме, твърдят, че взимаме много пари, плашат ни с нормативи от 1000 часа, а пари няма”, оплакаха се вчера от учителските синдикати. В края на месеца преподавателите ще си получат повишенията със задна дата, отсякоха вчера от просветното министерство. Забавянето било по чисто технически причини. Решението за повишението на възнагражденията излязло в “Държавен вестник” в края на миналия месец. После държавните служители писали наредба, която сега се съгласувала във финансовото и социалното министерство. Веднага след това хората на ковчежник № 1 Пламен Орешарски щели да преведат парите.

Здравната каса иска по 1 ден отпуск за преглед при лекар, установява Сега.

За да насърчат българите да ходят редовно на профилактичен преглед, от Националната здравно-осигурителна каса  предлагат здравноосигурените да имат един или два дни платен отпуск годишно за тази цел. Идеята представи вчера зам.-директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов. Личните лекари са отчели пред касата, че за миналата година са направени 4 035 205 профилактични изследвания. В България здравноосигурените са около 6.5 милиона. Вчера бяха цитирани и резултатите от социологическо проучване на агенция "Афис", направено по поръчка на касата. Според тях до средата на годината едва 1/3 от здравноосигурените са преминали задължителните прегледи. В бюджета на НЗОК за 2007 г. за профилактика на хората над 18 години са предвидени 11.669 млн. лв. Задължителните прегледи бяха въведени със закона за здравето от 2005 г. Така заболяванията се откриват още в ранен стадий и лечението им е по-евтино и ефективно. Глобата за неявяване е от 50 до 100 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 200 лв. Санкциите се налагат и на длъжностните лица, възпрепятствали явяването на подобен преглед. Родителите също се наказват, ако не заведат детето си на лекар. Въпреки задължителния характер, хората продължават масово да не ходят на профилактика. Нерядко контрольорите на НЗОК засичат, че лични лекари отчитат неизвършени прегледи. Статистиката за нарушенията се води в здравната каса, но глобите се налагат от органите на Министерството на здравеопазването, които пък нямат данни дали за 2 години има наказан здравноосигурен.

2596 дни не стигнаха Една пета от хората не знаят що е това здравна осигуровка, 10 процента нехаят за вноските, научаваме от Дума.

В близките 10-15 години в България ще има все по-болни хора, но според тях здравето не се осъзнава и не се класира високо в ценностната система. До този извод пък са стигнали социолозите от агенция “Афис”. Една пета от запитаните са осигурени, но не знаят за това и не познават правата си, сочи още проучването. Това са хора в активна възраст и работещите. Всеки десети сред анкетираните не знае, че е осигурен, като тази цифра се отнася за учащите и студентите, уточни управителят на агенцията Юрий Асланов. Най-голяма вяра анкетираните проявяват към личния си лекар - това са една трета от 6-те хиляди участници в анкетата. Една пета от всички участници са напълно неинформирани поради незнание или поради неточни или грешни източници на информация за това какви услуги и за какво плаща Националната здравноосигурителна каса. Около една втора са информирани в определена степен за това, което здравната каса предлага. Неинформираността на населението води до грешни изводи, а пациентът плаща за неща, които по принцип поема здравната каса. Хората в България живеят 4 до 5 пъти по-нездравословно в сравнение с тези в останалите европейски държави.

Бебе оцеля в клозетна яма с плъхове , натурализира Дневен Труд.

Новородено момченце по чудо беше спасено, след като 12 часа преседя в клозетна яма. Майка му Димитричка Йорданова от с. Овчарица го родила над дупката в примитивната тоалетна на двора си. Бебето провиснало на пъпната връв, тя се скъсала и телцето му цопнало в мръсотиите. Димитричка не казала на близките си, че е родила. Едва когато майка й Веска я намерила цялата в кръв и я завела в болницата, признала за бебето. Пожарникари и доктори от болницата в Добрич откъртиха покрива на селския клозет, за да измъкнат от дълбоката яма с фекалии детенцето. То пък е имало късмет - лежало на повърхността на мръсотиите, а главичката му била подпряна на издатина върху стената на ямата. Още щом един от пожарникарите го изнесъл навън, проплакало. Васко, така се казва бебето, е поставен в кувьоз в добричката болница. Лекарите не могат да повярват, че е оцелял. Но крачетата и ръчичките му целите са в рани. Хапали са го плъховете, които живеят в клозетните ями.

Стая за секс в офиса, открива Стандарт.

Секс в офиса? Това вече не е просто фантазия за юпитата. Освен фирми, магазини и луксозни апартаменти най-новият небостъргач в Ню Йорк предлага и розови стаи за ласки в обедната почивка. Те са с огромни водни или кръгли легла. В баните има просторна вана и джакузи. Будоарите са шумоизолирани и снабдени с еротично осветление. Нестандартната идея се родила, след като американските учени доказаха, че любовта е зараза. Влюбването има симптомите на грипа, съгласиха се и колегите им от Империъл колидж на Острова. Сексуалната тръпка предизвиква буря в организма. Зениците се разширяват, дланите се потят, а сърцето бие учестено. В кръвта се изработва огромно количество адреналин, а това е опасно, предупреждава проф. Мартин Коуи.  

frognnews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама