БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Излизането от кризата зависи как усвояваме европарите

5 5132 02.11.2009
Излизането от кризата зависи как усвояваме европарите
Евро Вяра Йовева

Третото тримесечие на настоящата година ще е едно от най-лошите за страната по отношение на икономическа криза. В същото време не се реализират и някои от най-лошите прогнози. Това заяви Георги Прохаски , председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), цитиран от БНР.



По преценка на експертите, ситуацията в световен мащаб започва леко да се подобрява, данните от световните икономики започват да стават все по-положителни. Според Прохаски това означава, че и в България вероятно през второ-трето тримесечие ще се почувства по-сериозно това подобрение в световната икономика. Има надежда това да се отрази върху растежа на българската икономика. От ЦИР смятат, че по това време България ще излезе от кризата и постепенно ще регистрира макар и минимален икономически растеж.

Прохаски посочи, че бюджетът за следващата година трябва да бъде по-консервативен, но от друга страна в условия на криза трябва да има публични инвестиции и заради това в тази си част (приходната - бел. ред.) бюджетът за 2009 г. не е добър.
По думите на Прохаски критично ще бъде усвояването на евросредствата, което може да е решаващия фактор дали ще излезем от кризата и дали ще бъде изпълнена рамката на бюджета.

Днес Центъра за икономическо развитие ще представи тримесечния си доклад си за състоянието на българската икономика.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама