НОВИНИ


За Теменужка Петкова проектът АЕЦ ”Белене” не започва от нулата

9 3981 27.11.2018
За Теменужка Петкова проектът АЕЦ ”Белене” не започва от нулата
БГНЕС

Категорично не започва от нулата проектът за АЕЦ ”Белене”. В момента тече процедура за намиране на стратегически инвеститор, като важно условие е кандидатът да предостави проект, който да бъде по правилата на Европейската комисия. Неслучайно в договора с ЕК имаме абзац, свързан с безопасността. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова .


,,Ще имаме блокираща квота, посредством която държавата ще може да контролира процеса както по време на строежа, така и след това по време на експлоатацията", поясни Петкова и увери, че сеизмологичната обстановка на мястото, на което се предвижда да бъде изградена ядрената централа, е безопасна, каза министърът.

,,Проектът и реакторите са от поколение 3+, което означава, че отговарят на всички съвременни изисквания. Направено е необходимото проучване'', посочи тя.

 

,,Имаме много добър диалог с миньорите от ТЕЦ Марица-Изток 2. В тази връзка искам да заявя, че няма да се лишаваме от нашите въглищни централи, тъй като това би било в ущърб на енергийната ни сигурност. Предприели сме мерки да се закупят емисиите на ТЕЦ Марица-Изток 2, така че да може централата да работи'', коментира Петкова.

 

,,Отработеното ядрено гориво е част от нашата национална сигурност и всяка една интерпретация е нежелателна и опасна. Има си договор и се спазват всички изисквания, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Колегите ни от Западните Балкани също нямат основание да се тревожат'', завърши енергийният министър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама