СВЯТ


Чехия обвини Русия в кибератаки

0 3507 03.12.2018
Чехия обвини Русия в кибератаки
Чешкото контраразузнаване определя атаката като най-сериозният случай на кибершпионаж.

Чешкото контраразузнаване (Службата за безопасност и информация, BIS) заяви, че ”очевидно” Русия стои зад кибератаките срещу външното министерство миналата година и ги определи като най-сериозният случай на кибершпионаж срещу страната.


Информацията, разпространена от международните агенции Асошиейтед прес и Ройтерс, се позовава на  годишния доклад на контраразузнаването на Полша. В него се твърди, че двете отделни кибератаки са били част от кампанията "Турла" (Turla) на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и на хакерската група Ей Пи Ти 28 (APT28), свързана с военното разузнаване ГРУ, които в миналото бяха обвинявани за атаки срещу Германия и САЩ.

 

Според доклада над 150 имейла на служители от министерството са били копирани при атаката, започнала през 2016 г. и открита миналата година. Тогава чешките власти заявиха, че атаката е комплексна и е дело на чужда държава. Отделна атака е започнала през декември 2016 г., съобщава БТА.

 

Правителството ще обсъди доклада на службата за сигурност през януари. Товаа  съобщава лично чешкият премиер Андрей Бабиш.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама