БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


ЕК глоби БЕХ със 77 млн. евро за блокиране на ключова инфраструктура

12 6012 17.12.2018
ЕК глоби БЕХ със 77 млн. евро за блокиране на ключова инфраструктура
„Български енергиен холдинг“ (БЕХ) е държавно дружество, което извършва дейност в енергийния сектор в България. БГНЕС

Заради блокиране на достъпа до ключова инфраструктура за природен газ в България, Европейската комисия глобява Българският енергиен холдинг с 77 милиона евро. ”БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение”, се казва в решението.


"Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.", се казва в официалната информация.

 

В периода между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура:

    -    вътрешната газопреносна мрежа на България,
     -   единственото газохранилище в България и
      -  единствения газопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло резервиран от БЕХ.


Според ЕК без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на Булгаргаз. Комисията констатира, че това поведение от страна на групата БЕХ е в нарушение на член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара.

 

Цялото съобщение на Европейската комисия може да видите ТУК.

 

„Български енергиен холдинг“ (БЕХ) е държавно дружество, което извършва дейност в енергийния сектор в България. БЕХ контролира няколко български енергийни дружества, включително „Булгаргаз“, което е основният доставчик на газ на едро надолу по веригата в България, и „Булгартрансгаз“ — собственика на българската преносна мрежа и на единственото газохранилище в България.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама