НОВИНИ


Потрес: Разфасоват прасета за Коледа в Европейската столица на културата

6 4231 18.12.2018
Потрес: Разфасоват прасета за Коледа в Европейската столица на културата

Два прасета ще бъдат разфасовани на площада пред община Пловдив на 26 декември по обяд, а Ути Бъчваров ще нареже месото на парчета и ще го изпече. Потресната идея това да се случи в центъра на Европейската столица на културата е представена като инициатива за поддържане на традициите в рамките на дейността на „Пловдив 2019“.


„Вече няколко поколения деца нямат връзка със селото и не познават традициите. Затова ще видят на място как се прави по Коледа, ще има и коледари“, обясни кметът Иван Тотев. Запитан защо, щом е така, прасетата няма да бъдат заклани на площада, за да видят децата как се случва и това, Тотев каза: „Не трябва да принизяваме това до две прасета на площада. Ще направим един празник, който да разкаже за обичаите по Коледа.“, съобщава още Пловдив Прес.

 

Ути Бъчваров щял да донесе голяма скара от София и имал изискването прасетата да са с кожа, а не одрани. За да бъде спазен обичаят, ще има и вино. Иначе на площада ще има служители на Общинска полиция и „Общинска охрана“, защото според Тотев събитието „не е да дойдеш и да се наядеш“.

 

От микрофона на последната за годината сесия кметът покани съветниците да отидат на събитието с прасетата, на което „българските традиции ще се пренесат в града“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама